Συγκεκριμένα, Κινέζοι ερευνητές απέδιεξαν ότι η συχνή κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, για τον εξής λόγο: οι αλλαγές στον εντερικό μικροπεριβάλλον προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Guardian.
Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση sciencedirect αποτελείται από δύο μέρη και έχει αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές. Οι συγγραφείς εξέτασαν πρώτα τη συχνότητα με την οποία πάνω από 3.000 άνθρωποι στην Κίνα έτρωγαν μέσα από πλαστικά δοχεία φαγητού και αν είχαν καρδιακές παθήσεις. Στη συνέχεια έβαλαν αρουραίους να πιουν νερό που πρώτα είχαν βράσει και στη συνέχεια το έβαλαν σε πλαστικά δοχεία.
«Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η έκθεση σε πλαστικά υψηλής συχνότητας συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας», έγραψαν οι συγγραφείς.
Το πλαστικό μπορεί να περιέχει οποιαδήποτε από τις περίπου 20.000 χημικές ουσίες και πολλές από αυτές, όπως BPA, φθαλικές ενώσεις και Pfas, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Οι χημικές ουσίες βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα και συσκευασίες τροφίμων και συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων, από ανάπτυξη καρκίνου έως βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.
Η μελέτη δεν διατυπώνει συστάσεις για το πώς οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν. Όμως, οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση μικροκυμάτων ή η προσθήκη ζεστού φαγητού σε πλαστικά δοχεία στο σπίτι ή το μαγείρεμα οτιδήποτε σε πλαστικό. Η αντικατάσταση πλαστικών σκευών ή συσκευασιών στο σπίτι με εναλλακτικές λύσεις από γυαλί, ξύλο ή ανοξείδωτο ατσάλι προτείνεται ανεπιφύλακτα.