Κι όμως η χωριάτικη σαλάτα είναι ακόμα περισσότερα από τα παραπάνω καθώς σύμφωνα με ειδικούς της διατροφής αποτελεί ένα απλό εύκολο μέσο βελτίωσης της διατροφής μας, παρέχοντας απαραίτητες βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
Ντομάτες, κρεμμύδι και αγγούρι. Τα λαχανικά της παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας αποτελούν έναν υψηλής διατροφικής αξίας συνδυασμό τροφίμων που προσφέρει βιταμίνες Α και C, κάλιο και σίδηρο.
Σύμφωνα με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο τα συγκεκριμένα λαχανικά περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία της υγείας και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και κακοηθειών.
Ένα φλιτζάνι ντομάτες παρέχει 24,7 mg βιταμίνης C και 1.499 IU βιταμίνης Α. Τα αγγούρια είναι εξαιρετική πηγή καλίου με μόλις 8 θερμίδες ανά μερίδα, περίπου 1/2 φλιτζάνι. Το κρεμμύδι με την σειρά του, παρέχει επιπλέον ποσότητες βιταμίνης Α και C, καθώς και μικρή ποσότητα φυτικών ινών.
Τα… μαγικά λαχανικά
Δεν υπάρχει χωριάτικη σαλάτα χωρίς ντομάτα, που τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση η διχογνωμία του αν είναι φρούτο ή λαχανικό, ουδόλως μας απασχολεί.
Οι ντομάτες αποτελούν το βασικό συστατικό της χωριάτικης και έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τους δείκτες χρόνιας φλεγμονής.
Το αγγούρι με τη σειρά του καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού με μπόνους τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει.
Όσο για τα κρεμμύδια, συνεισφέρουν διατροφικά με φυτικές ίνες, βιταμίνες C και B6 και ισχυρά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Ο ρόλος της ελιάς
Όποιο είδος και αν διαλέξει κάποιος να προσθέσει στη σαλάτα του, κάνει ένα διατροφικό δώρο στον εαυτό του καθώς οι ελιές αποτελούν άριστη πηγή υγιεινών ακόρεστων λιπαρών.
Μια μεγάλη μαύρη ελιά προσθέτει μόλις 5 θερμίδες στην ελληνική σαλάτα, παρέχοντας ωστόσο παράλληλα μικρές ποσότητες ασβεστίου, φυτικών ινών και βιταμίνης Α.
Φέτα η ελληνική
Περίπου 30 γραμμάρια φέτας περιέχουν 6 γραμμάρια λιπαρών. Και μαζί, 140 mg ασβεστίου που θα υποστηρίξουν την υγεία οστών και δοντιών, 0,82 mg ψευδάργυρου και 120 IU βιταμίνης Α. Επίσης, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Και φυσικά, είναι πεντανόστιμη, εντάξει τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα τυρί;
Φάε λάδι
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μια μικρή ποσότητα ενός ποιοτικού ξυδιού. Τόσο απλό είναι το αγγλιστί ντρέσινγκ μιας χωριάτικης που σέβεται τον εαυτό της.
Και παρά τις θερμίδες που σε κάποιους ίσως φανούν πολλές, ο συνδυασμός ελαιόλαδου και ξυδιού παρέχει ευεργετικά ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής χοληστερόλης.
Αν ωστόσο προσέχετε την πρόσληψη θερμίδων, απλά περιορίστε την ποσότητα ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιήσετε στην σαλάτα σας.
Βέβαια, έτσι θα χάσετε την ευκαιρία για την απολαυστική στιγμή που μια μπουκιά ψωμιού βαφτίζεται στο χυμό της ντομάτας και του ελαιόλαδου, αλλά αυτό είναι μια ιστορία για άλλο άρθρο…..
Η νόστιμη εναλλακτική
Η χωριάτικη σαλάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά συστατικά και η συχνή κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
Ο συνδυασμός των συστατικών της υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τους δείκτες χρόνιας φλεγμονής.
Σύμφωνα με επαγγελματίες διατροφής, η θερμιδική της αξία είναι χαμηλή ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αξιόλογο ποσοστό φυτικών ινών και καλών λιπαρών, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους, προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Η ενσωμάτωση της ελληνικής σαλάτας στην καθημερινή μας διατροφή είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να ενισχύσει κάποιος την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών χωρίς να χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς στη γεύση, είτε επιλέξει μια μεγάλη χορταστική χωριάτικη ως κύριο πιάτο είτε ως συνοδευτικό.
Πηγές: foodvisor.io, livestrong.com