Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα υγιεινά λιπαρά που περιέχονται στον μπακαλιάρο μπορούν να αποδώσουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη B12, που είναι απαραίτητη για τα νευρικά κύτταρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της αναιμίας. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος τόσο σε ασβέστιο όσο και σε βιταμίνη D, ουσίες απολύτως απαραίτητες για τα οστά.
Ρίχνει τη χοληστερόλη
Ο μπακαλιάρος είναι μια πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία δεν παράγει μόνος του ο οργανισμός και ως εκ τούτου θεωρείται αναγκαία η λήψη τους από τη διατροφή η οποία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων.
Ρυθμίζει την υπέρταση
Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της αρτηριακής πίεσης βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Η κατανάλωση αρκετών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε ακόμα, να είναι καλύτερη για τον έλεγχο της υπέρτασης από τη μείωση του αλατιού.
Καρδιοπάθειες και υγεία εγκεφάλου
Έχει αποδειχθεί πως η ψαροφαγία μειώνει την πιθανότητα θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο έως και κατά 30%. Η κατανάλωση ψαριών όπως ο μπακαλιάρος τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επίσης μειώνει τον κίνδυνο και την ένταση τόσο της καρδιοπάθειας όσο και του εγκεφαλικού επεισοδίο.
Επιπλέον η τακτική διατροφή με ψάρια όπως ο μπακαλιάρος μπορεί να συμβάλλει στο να διατηρείται ο εγκέφαλος σε καλή κατάσταση καθώς μεγαλώνετε.
Σύμφωνα με μια έρευνα, η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μειώνει την απώλεια φαιάς ουσίας που συμβαίνει καθώς κάποιος μεγαλώνει.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο θέμα, η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί ενδεχομένως επίσης να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο μπακαλιάρος είναι πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά καθιστώντας τον μια άριστη επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς τους.
Ο μπακαλιάρος επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα ιωδίου, που είναι σημαντικό μέταλλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Κατάλληλος και για συγκεκριμένες δίαιτες
Επειδή είναι άπαχη πρωτεΐνη χωρίς υδατάνθρακες, ο μπακαλιάρος μπορεί να ενσωματωθεί ιδανικά σε γεύμα για διαβητικούς ή άλλες δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες. Επίσης είναι επιλογή για όσους ακολουθούν Paleo δίαιτα, ψαροφαγική, ή χωρίς γλουτένη.
Ο μπακαλιάρος είναι μια εξαιρετική πηγή:
- Βιταμίνης Β12
- Νιασίνης
- Φωσφόρου
- Σεληνίου
- Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
- Χολίνης και
- Ιωδίου.
Συνεπώς, ο μπακαλιάρος είναι ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, αλλά οι θερμίδες του εξαρτώνται και από τον τρόπο που τον μαγειρεύουμε. Ο ψητός ή βραστός μπακαλιάρος περιέχει 150 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ ο τηγανητός ανεβάζει αρκετά τη θερμιδική πρόσληψη, συγκεκριμένα περίπου στις 400 ανά μερίδα.
Εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι επειδή ο μπακαλιάρος που εισάγεται έρχεται διατηρημένος σε άφθονο αλάτι, είναι απολύτως απαραίτητη η διαδικασία του ξαρμυρίσματος. Συγκεκριμένα θα πρέπει από την προηγούμενη μέρα να μπαίνει στο νερό το οποίο πρέπει να το αλλάζετε όσο πιο τακτικά μπορείτε προκειμένου να αποβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το αλάτι με το οποίο έχει παστωθεί.
Οσο για τη σκορδαλιά που μπορεί να τον συνοδεύει, αυτή αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Η σκορδαλιά παρασκευασμένη από πατάτα ή ψωμί αποτελεί, σε συνδυασμό με τον μπακαλιάρο, ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα. Εάν η σκορδαλιά σας προκαλεί μια... δυσφορία, μπορείτε κάλλιστα να συνοδεύεσετε τον μπακαλιάρο με παντζάρια, σέσκουλα, χόρτα ή κάποια άλλη σαλάτα της αρεσκείας σας.
Τέσσερα σημεία που απαιτούν προσοχή
Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε και τα εξής ενόψει του εορταστικού τραπεζιού αλλά και γενικώς
- Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, συνδυαστικά με μπακαλιάρο σκορδαλιά,
- Δεν υπερβάλλουμε στην κατανάλωση τηγανιτού μπακαλιάρου, γιατί καραδοκούν τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη,
- Δεν το παρακάνουμε με τη σκορδαλιά διότι το σκόρδο ρίχνει την πίεση και μπορεί να αισθανθούμε ατονία ή αδυναμία πιθανός και εντερικά προβλήματα. Για να μην αναφερθούμε στη... συνύπαρξη με τους γύρω μας έπειτα από την κατανάλωση σκορδαλιάς και των οσμών του στόματος
- Αποφεύγουμε επιμελώς την υψηλή κατανάλωση πατάτας ως συνοδευτικό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί σημαντικά η γλυκόζη του αίματος.