Η Αρτεμισία ή Δρακόντειος, γνωστή πλέον ως εστραγκόν, είναι ένα βότανο που κυριαρχεί στην κουζίνα της Γαλλίας και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας χάρη στις χρήσεις του για την υγεία. Πού βασίζεται η χρήση του στην υγεία; Στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και τανίνες, και τα δύο γνωστά για την αντιοξειδωτική δράση τους, σύμφωνα με τη Διαιτολόγο και Διατροφολόγο Αναστασία Μαμάτσιου.
H θρεπτική αξία του εστραγκόν
Παρά τις χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και τους μειωμένους υδατάνθρακες που διαθέτει, το εστραγκόν περιέχει άλλα επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία. Τέτοια συστατικά είναι το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το κάλιο, καθώς και βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α και C. Όλα αυτά είναι που κάνουν το εστραγκόν ένα χρήσιμο για την υγεία βότανο.
Χρήσεις
Το εστραγκόν είναι πλέον γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση που έχει, όπως και τα πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την θεραπεία πολλών παθήσεων.
Βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη: Διάφοροι παράγοντες όπως είναι η διατροφή ή η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, οδηγούμαστε στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Επίσης, το εστραγκόν βοηθάει στο κομμάτι της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη.
Επομένως, το εκχύλισμα μπορεί και βοηθάει στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη – και γενικά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης-, στο κομμάτι των μεταβολικών διαταραχών, καθώς και στη συσσώρευση λίπους στους μύες.
Βελτίωση ποιότητας ύπνου: Η έλλειψη ύπνου συχνά συνδέεται με γενικά θέματα υγείας και ψυχολογίας, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Διάφορα προσωπικά προβλήματα κάποιου, το έντονο στρες και χρόνιο άγχος, όπως και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις της καθημερινότητας μπορεί να συμβάλλουν στην έλλειψη ύπνου.
Υπάρχουν αρκετά βότανα τα οποία προτείνονται για την βελτίωση της ποιότητας του, και γενικότερα στην αϋπνία. Ένα από αυτά είναι και το εστραγκόν, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον καλό ύπνο, χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες.
Αύξηση της όρεξης: Πολλές και διάφορες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της όρεξης. Πού οφείλεται αυτό; Συμμετέχουν δύο ορμόνες, η γκρελίνη και η λεπτίνη, η οποίες βρίσκονται σε ανισορροπία και επηρεάζουν την όρεξη.
Η γκρελίνη είναι γνωστή ως η ορμόνη που προκαλεί την πείνα, ενώ η λεπτίνη προκαλεί τον κορεσμό. Όταν τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται, τότε δημιουργείται το αίσθημα πείνας. Αντίθετα, όταν αυξάνονται τα επίπεδα λεπτίνης εμφανίζεται το αίσθημα του κορεσμού. Οπότε, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως το εστραγκόν έχει τη δυνατότητα να μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και λεπτίνης, οπότε να οδηγεί σε αύξηση της όρεξης.
Μείωση πόνου: Στην παραδοσιακή ιατρική το εστραγκόν χρησιμοποιούνταν για την καλύτερη διαχείριση του πόνου, μέσω της μείωσης αυτού. Γι’ αυτό κάποιοι προτείνουν την χρήση του για τη γενική διαχείριση του πόνου ιδίως σε καταστάσεις που είναι χρόνιος όπως η οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το αιθέριο έλαιο αυτού για μασάζ.
Βελτίωση θεμάτων γαστρεντερικού: Το εστραγκόν βοηθάει γενικά το γαστρεντερικό σύστημα, ιδίως στη όλη διαδικασία της πέψης. Επίσης, βελτιώνει το αίσθημα του φουσκώματος. Η ικανότητα αυτή που έχει σχετίζεται με τα καροτενοειδή που περιέχει, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού.
Καταπολέμηση βακτηρίων: Το εστραγκόν θεωρείται από παλιά πως έχει αντιβακτηριδιακή δράση ενάντια σε δύο πολύ επικίνδυνους τύπους βακτηρίων: τον Staphylococcus aureus και το Escherichia coli. Τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ή σύνδρομο τοξικού σοκ (ο Staphylococcus aureus), καθώς και διάρροια, γενικά λοιμώξεις και ιδίως του ουροποιητικού του αναπνευστικού, ακόμη και πνευμονία (το Escherichia coli).
Γι αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται και σαν φυσικό συντηρητικό, ιδίως για τα τυριά.
Πώς το βάζουμε στη διατροφή μας
Γενικά το εστραγκόν έχει λεπτή γεύση, όχι τόσο έντονη. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε διάφορες συνταγές, μέσα σε ομελέτα, στα ψάρια σαν γαρνιτούρα, στο κρέας, ακόμη και σε σάλτσες για να δώσει μία διαφορετική επίγευση.
Ολοκληρώνοντας, μπορούμε να πούμε πως το εστραγκόν είναι ένα από τα βότανα που μπορεί να έχει ιδιαίτερη θέση στο κομμάτι της υγείας, όπως κι άλλα βότανα φυσικά. Ωστόσο, δεν παύει να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την απόδειξη όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.