Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο Κατερίνα Καρακικέ το Prunus cerasus γνωστό ως βύσσινο, νάνο βύσσινο και βύσσινο πίτας είναι ευρέως καλλιεργούμενος φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στο γένος Prunus L, ενδημεί στην Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία, έχει λευκά άνθη και κόκκινους καρπούς με οξύτητα. Συνδέεται στενά με το γλυκό κεράσι (Prunusavium), αλλά έχει καρπό που είναι πιο όξινος και έχει επίσης μεγαλύτερα διατροφικά οφέλη. Pie cherry, tart cherry και dwarf cherry είναι μερικές κοινές ονομασίες του βύσσινου Sour cherry.
Ορισμένες δημοφιλείς ποικιλίες βύσσινου είναι οι Balaton, amarelle, Jubileum, Mesabi, Northstar, Montmorency, Surefire, Danube, Meteor και Morello. Λόγω της όξινης γεύσης του χρησιμοποιείται σε επιδόρπια κεράσι, πίτες κεράσι και άλλες συνταγές με βάση το κεράσι.
Το φυτό
Το βύσσινο είναι φυλλοβόλο ή αειθαλές δέντρο ή θάμνος ύψους 4-10 m, που τα καταφέρνει καλά σε ψυχρότερα, υγρά κλίματα και προτιμά πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο, υγρό έδαφος, Το στέλεχος καλύπτεται από κόκκινο έως γκρι-καφέ φλοιό, σφιχτό αλλά μάλλον τραχύ, μαζί με προεξέχουσες οριζόντιες φακοειδείς αποφύσεις, που συχνά αποφλοιώνονται. Τα κλαδιά του απλώνονται προς τα πάνω και έχουν λεία κλαδιά. Τα φύλλα είναι συνήθως φυλλοβόλα, απλά, εναλλασσόμενα και πριονωτά, μήκους 3-9 cm, πλάτους 2-5 cm, ωοειδή έως ωοειδή, λεία και γυαλιστερά στην κορυφή και χνουδωτά στο κάτω μέρος. Επίσης, τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα, λευκά και βρίσκονται σε συστάδες των 3-5 ατόμων. Ακόμη, τα πέταλα είναι οδοντωτά ή λοβωτά και ανθίζουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Οι καρποί
Το βύσσινο είναι καρπός με μήκος 20 mm και πλάτος 18 mm. Είναι συνήθως ανοιχτού έως σκούρου κόκκινου χρώματος. Το βύσσινο έχει έντονη, ξινή και κάπως ταννιώδη γεύση όταν είναι φρέσκο και γλυκό/πικρό, αλλά όχι πικρό στη γεύση και διατίθεται επίσης αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε χυμό. Η φλούδα του καρπού είναι λεία και σταθερή με γυαλιστερή γυαλάδα. Η σάρκα του, περιέχει έναν μικρό κεντρικό σπόρο που έχει ανοιχτό καφέ χρώμα. Τα βύσσινα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου, ανάλογα με την ποικιλία της περιοχής. Επίσης είναι γνωστά ως βύσσινα τάρτας ή πίτας, είναι βασικό συστατικό σε επιδόρπια όπως κέικ, σορμπέ και παγωτά. Είναι επίσης μια ιδανική επιλογή για γλάσα, σάλτσες και αναγωγές.
Η ιστορία του
Το Prunus cerasus υποτίθεται ότι ξεκίνησε ως φυσικό υβρίδιο μεταξύ του Prunus avium και του Prunus fruticosa εντός του Ιρανικού οροπεδίου ή της Ανατολικής Ευρώπης και παρήγαγε ένα νέο, ξεχωριστό είδος. Λέγεται επίσης ότι προήλθε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Το βύσσινο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα φρούτα της Αμερικής, συνήθως οι ποικιλίες Montmorency και Balaton, που καλλιεργούνται κυρίως στην Ουάσιγκτον, το Μίσιγκαν, τη Γιούτα, την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Όρεγκον και τη Νέα Υόρκη.
Η διατροφική αξία του
Εκτός από την έντονη, πικρή και κάπως ταννιώδη γεύση του, το βύσσινο είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωση 155 γραμμαρίων βύσσινου προσφέρει 0,161 mg χαλκού, 15,5 mg βιταμίνης C,99 μg βιταμίνης Α, 0,174 mg μαγγανίου, 2,5 g συνολικών διαιτητικών ινών, 0,5 mg σιδήρου,268 mg καλίου και 0,068 mgβιταμίνης Β6.
- Μέγεθος μερίδας: 1 φλιτζάνι, 155 g
- Θερμίδες 78 Kcal.
- Θερμίδες από λίπος 4,14 Kcal.
Γρήγορα στοιχεία για το βύσσινο
- Ονομασία: Βύσσινο
- Επιστημονική ονομασία: Βύσσινο: Prunus cerasus
- Καταγωγή: Ενδημεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της νοτιοδυτικής Ασίας.
- Χρώματα: Ανοιχτό προς σκούρο κόκκινο
- Σχήματα: Δρούφα μήκους 20 mm και πλάτους 18 mm
- Γεύση: Γλυκόξινο, αλλά όχι πικρό
- Θερμίδες: 78 Kcal/φλιτζάνι
Κύρια θρεπτικά συστατικά
- Χαλκός (17,89%)
- Βιταμίνη C (17,22%)
- Βιταμίνη Α (14,14%)
- Μαγγάνιο (7,57%)
- Διατροφικές ίνες (6,58%)
Οφέλη για την υγεία
Αντιοξειδωτικά οφέλη, μειωμένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, μείωση καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, οφέλη για τα μάτια, διέγερση του εγκεφάλου, θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, έλεγχος βάρους, φλεγμονές και διαστρέμματα, υγεία του πεπτικού συστήματος.
Περιεκτικότητες σε:
- Νερό 133,5 g N/D
- Ενέργεια 78 Kcal N/D
- Ενέργεια 324 kJ N/D
- Πρωτεΐνη 1,55 g 3,10%
- Ολικό λίπος (λιπίδια) 0,46 g 1,31%
- Τέφρα 0,62 g N/D
- Υδατάνθρακες 18,88 g 14,52%
- Ολικές διαιτητικές ίνες 2,5 g 6,58%
- Ολικά σάκχαρα 13,16 g N/D
- Σακχαρόζη 1,24 g N/D
- Γλυκόζη (δεξτρόζη) 6,48 g N/D
- Φρουκτόζη 5,44 g N/D
- Μέταλλα Ποσότητα % DV
- Χαλκός, Cu 0,161 mg 17,89%
- Μαγγάνιο, Mn 0,174 mg 7,57%
- Σίδηρος, Fe 0,5 mg 6,25%
- Κάλιο, K 268 mg 5,70%
- Μαγνήσιο, Mg 14 mg 3,33%
- Φώσφορος, P 23 mg 3,29%
- Ασβέστιο, Ca 25 mg 2,50%
- Ψευδάργυρος, Zn 0,16 mg 1,45%
- Νάτριο, Na 5 mg 0,33%
Βιταμίνες Ποσότητα % DV
- Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) 15,5 mg 17,22%
- Βιταμίνη Α 99 μg 14,14%
- Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,068 mg 5,23%
- Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) 0,062 mg 4,77%
- Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) 0,222 mg 4,44%
- Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) 0,62 mg 3,88%
- Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 0,046 mg 3,83%
- Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ, φολικό οξύ) 12 μg 3.00%
- Βιταμίνη Κ (φυλλοκινόνη) 3,3 µg 2,75%
- Χολίνη 9,5 mg 1,73%
- Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη) 0,11 mg 0,73%
- Β-καροτένιο 1194 µg Ν/Δ
- Λουτεΐνη + ζεαξανθίνη 132 µg N/D
Λιπίδια Ποσότητα % DV
- Λιπαρά οξέα, ολικά κορεσμένα 0,105 g 0,16%
- Μυριστικό οξύ 14:00 (τετραδεκανοϊκό οξύ) 0,003 g N/D
- Παλμιτικό οξύ 16:00 (Εξαδεκανοϊκό οξύ) 0,074 g N/D
- Στεατικό οξύ 18:00 (Οκταδεκανοϊκό οξύ) 0,025 g N/D
- Λιπαρά οξέα, ολικά μονοακόρεστα 0,127 g N/D
- Παλμιτολεϊκό οξύ 16:1 (εξαδεκαδενοϊκό οξύ) 0,002 g N/D
- Ολεϊκό οξύ 18:1 (οκταδεκαενοϊκό οξύ) 0,126 g N/D
- Λιπαρά οξέα, ολικά πολυακόρεστα 0,139 g 0,82%
- Λινολεϊκό οξύ 18:2 (οκταδεκαδιενοϊκό οξύ) 0,071 g N/D
- Λινολενικό οξύ 18:3 (οκταδεκατριενικό οξύ) 0,068 g N/D
Φλαβονοειδή Ποσότητα % DV
- Ανθοκυανιδίνες
- Κυανιδίνη 50,48 mg N/D
- Πεονιδίνη 1,3 mg N/D
- Φλαβαν-3-όλες
- (+)-Κατεχίνη 0,5 mg N/D
- (-)-Επικατεχίνη 5,9 mg N/D
Φλαβονόλες
- Ισοραμνετίνη 1,1 mg N/D
- Καεμφερόλη 0,4 mg N/D
- Κουερσετίνη 2,3 mg N/D