Κι όμως το φακόρυζο είναι ιδανικός συνδυασμός, και ένα καθ' όλα υγιεινό πιάτο, καθώς και οι δύο τροφές μαζί παράγουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Οι φακές και το ρύζι περιέχουν όλα σχεδόν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυσικά χαμηλά λιπαρά.
Οι φακές βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αν και το καστανό ρύζι είναι πιο πλούσιο σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ρύζι, είναι γεγονός ότι το λευκό ρύζι αποτελεί βασική τροφή σε όλο τον κόσμο και σε χώρες όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλότερη συχνότητα χρόνιων ασθενειών από τις δυτικές χώρες. Τα γεύματα με βάση τα φυτά, όπως είναι οι φακές και το ρύζι, είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από την τυπική δυτική δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα τρόφιμα που διαθέτουν στα συστατικά τους και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα που δεν έχουν ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται «ελλιπή».
Τόσο οι φακές όσο και το ρύζι είναι και τα δύο «ατελείς» πρωτεΐνες, αλλά όταν συνδυάζονται στο πιάτο σχηματίζουν μια τροφή «πλήρους» πρωτεΐνης. Ωστόσο, ο συνδυασμός πρωτεϊνών είναι ένας μύθος και οι όροι «πλήρης» και «ατελής» πρωτεΐνη είναι ξεπερασμένοι. Η θεωρία ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να τρώνε ρύζι και όσπρια μαζί σε κάθε γεύμα για να αποφύγουν την έλλειψη πρωτεΐνης ήταν δημοφιλής τη δεκαετία του 1970 και πλέον έχει απομυθοποιηθεί. Σήμερα, είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο σώμα παίρνει όσα απαραίτητα αμινοξέα χρειάζεται από όποια τροφή καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές στο διαδίκτυο με φακές και ρύζι. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να μαγειρευτούν μαζί γιατί οι φακές και το ρύζι έχουν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος. Αν τα βάλετε και τα δύο μαζί στην ίδια κατσαρόλα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ότι καλύτερο. Συνήθως, το ρύζι θα παραβράσει και θα διαλυθεί μέχρι να γίνουν οι φακές. Οπότε καλό θα είναι να ρίξετε το ρύζι στην κατσαρόλα με τις φακές τόσα λεπτά όσα χρειάζεται για να βράσει προτού σβήσετε το μάτι της κουζίνας ή να το προετοιμάσετε ξεχωριστά στον ατμό!