«Τα φασόλια ανήκουν σε μια μοναδική κατηγορία υπερτροφής, επειδή αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι ταυτόχρονα και σύνθετοι υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινικό διατροφολόγο στο UCLA Health στο Λος Άντζελες, η οποία συμπληρώνει πως «μόλις μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 25% των συνολικών φυτικών ινών που χρειάζεστε την ημέρα», συμπληρώνει η δρ Adeyemo.
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης φυτικής πρωτεΐνης. Επιπλέον, μισό φλιτζάνι φασολιών περιλαμβάνει 300- 500 χιλιοστόγραμμα καλίου το οποίο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το εν λόγω όσπριο περιέχει ακόμα «γενναίες» ποσότητες χαλκού, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6.
Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με την ειδικό, «οι φυτικές ίνες των φασολιών, μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφάται κατά την κατανάλωση του φαγητού, το σάκχαρο στο αίμα, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση του βάρους». Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φασολιών συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Για να αποφύγετε τα ενοχλητικά αέρια δοκιμάστε να μουλιάσετε σε νερό τα φασόλια αποβραδίς. Επίσης η προσθήκη μυρωδικών όπως το κύμινο, ο κόλιανδρος, ο μάραθος και το τζίντζερ μπορούν να περιορίσουν τη... ζωηρή δραστηριότητα του εντέρου, έπειτα από μια φασολάδα.