Γιατί όμως «σχεδόν...» και όχι απόλυτα ιδανικό; Διότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να μαγειρεύονται ποτέ στο air fryer. Ας δούμε ένα προς ένα ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μαγειρεύουμε στην εν λόγω συσκευή, και να προτιμούμε τις παραδοσιακέ μεθόδους μαγειρέματος.
Ποπ κορν
Το ποπ κορν είναι ένα από τα δημοφιλή σνακ, ωστόσο, δεν πρέπει να τοποθετήσετε τους σπόρους καλαμποκιού μέσα στο air flyer. H ροή του ζεστού αέρα μπορεί να φουσκώσει υπεροβολικά τους σπόρους και να κολλήσουν στα τοιχώματα της συσκευής, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος βραχυκύκλωματος.
Προτιμήστε καλύτερα να φτιάξετε ποπ κορν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή, στην κατσαρόλα με κλειστό το κάπακι.
Ζυμαρικά
Ορισμένες συσκευές air fryer περιέχουν ειδικούς κάδους για να μαγειρέψετε ρύζι. Ωστόσο, τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά απαιτούν βράσιμο στην κατσαρόλα, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους.
Αντίθετα, η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο air fryer μπορεί να στεγνώσει τα ζυμαρικά και να τα κάνει σκληρά, άρα δύσπεπτα.
Αυγά
Παρ’ όλο που μπορούμε να φτιάξουμε ομελέτα στο air fryer, δεν ισχύει το ίδιο, αν τοποθετήσετε αυγά με το κέλυφος τους ή για να φτιάξετε αυγά μάτια.
Η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθήσετε τις παραδοσιακές μεθόδους, είτε στην κατσαρόλα, είτε στο τηγάνι ή ακόμα και στον φούρνο
Επιπλέον, αν τοποθετήσετε αυγά απευθείας στο air fryer, τότε, είναι πολύ πιθανό να αφιερώσετε μεγάλο χρονικό διάστημα για τον καθαρισμό της συσκευής σας.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αν βάλετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο air flyer, τότε, το πιο πιθανό να χάσουν την υφή τους και τα θρεπτικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, το μπρόκολο είναι ένα ευαίσθητο λαχανικό και ο αέρας του air fryer μπορεί να κάψει τα άκρα του.
Η καλύτερη μέθοδος είναι να μαγειρέψετε το μπρόκολο στην κατσαρόλα ή τον ατμό για να γίνει αχνιστό και τρυφερό.
Ψάρια
Η υψηλή θερμοκρασία του air fryer μπορεί να στεγνώσει τελείως τα ψάρια και η υφή τους να γίνει λαστιχένια.
Η παραδοσιακή μέθοδος σε φούρνο ή σε τηγάνι είναι η καλύτερη επιλογή για το ψάρι, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία του και να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
Κρέατα με κόκκαλο
Αν και μπορείτε να βάλετε φιλέτο κοτόπουλου στο air fryer δεν ισχύει το ίδιο, όταν το κοτόπουλο έχει κόκκαλο, καθώς είναι πιο δύσκολο να μαγειρευτεί σωστά.
Η θερμότητα του air fryer μπορεί να μην φτάνει σε όλα τα σημεία του κοτόπουλου, με αποτέλεσμα το εξωτερικό μέρος να ροδίσει, ενώ το εσωτερικό, ειδικά γύρω από το κόκκαλο, να μείνει άψητο.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και με άλλα κρέατα, όπως οι μπριζόλες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
Για να είστε σίγουροι ότι το κρέας θα μαγειρευτεί σωστά σε όλα τα σημεία του, είναι καλύτερο να το ψήνετε στο φούρνο σε σιγανή φωτιά.