Αν και η Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από νηστίσιμα εδέσματα, τα συμπαρομαρτούντα των εορταστικών τραπεζιών που συχνά συμπληρώνονται όχι μόνο από χορταστικά λιπαρά πιάτα αλλά και πολλά γλυκά, είναι εκείνα που οδηγούν στις διατροφικές υπερβολές οι οποίες αφήνουν τα χνάρια τους και στην ζυγαριά μας.
Μετά τις γιορτές, τι;
«Στο πλαίσιο των γαστρονομικών υπερβολών που παραδοσιακά συνοδεύουν το Πάσχα, υπάρχει κίνδυνος να καταναλωθούν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες σε μία εβδομάδα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του σωματικού βάρους μεταξύ ενός και δύο κιλών», λέει το Ευρωπαϊκό Ιατρικό Ινστιτούτο Παχυσαρκίας (IMEO).
Εκτός από την υψηλή θερμιδική πρόσληψη, ένα μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων προέρχεται από σάκχαρα, ραφιναρισμένα άλευρα, βούτυρο και αλκοόλ, τροφές δηλαδή που τείνουν να αποθηκεύονται ευκολότερα με την μορφή λίπους στο σώμα μας.
Κατά την διαιτολόγο - διατροφολόγο Carmen Escalada, οι μέρες των διατροφικών ατασθαλιών μπορούν να εξισορροπηθούν αν ακολουθήσει μια περίοδος προσεκτικότερης διατροφής με υγιεινές επιλογές που θα βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού χωρίς να του στερήσουν θρεπτικά συστατικά.
Για τους γιατρούς φυσικά, μια τέτοια διατροφή δεν αφορά σε κατανάλωση μόνο υγρών ή σε στερητικές πρακτικές όπως πολύ συχνά διαφημίζονται και μέσω των social media. Για την ακρίβεια, τέτοιες επιλογές είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη μεταβολική ανισορροπία στο σώμα, λένε.
Διαλέγοντας με προσοχή την ποιότητα της τροφής μας
Επιλέξτε σοφά τα τρόφιμα που θα μπουν στο τραπέζι σας, συνιστούν οι επιστήμονες, προτιμώντας εκείνα που περιέχουν λίγα λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες και περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες.
Σε αυτή τη φάση, ιδανικά αντί για τρία μεγάλα γεύματα είναι χρήσιμο να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα τροφής 4 έως 6 φορές μέσα στην ημέρα ξεκινώντας από το πρωινό, για να διασφαλίσουμε ότι ο μεταβολισμός μας θα παραμείνει ενεργός.
Τροφές που αγαπάει το σώμα μας
Φρούτα και λαχανικά
Για να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και νερό, καταναλώστε τα φρούτα σας ωμά και προτιμήστε να μαγειρέψετε τα λαχανικά ελαφρά στον ατμό.
Νερό, αφεψήματα και φυσικοί χυμοί
Για να βοηθήσετε το σώμα στην αποβολή των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί, συνιστάται να καταναλώνετε δύο έως τρία λίτρα την ημέρα νερό και φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Προτιμήστε δε κάποιο αφέψημα έναντι αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Δώστε προτεραιότητα σε γιαούρτι και αποβουτυρωμένο γάλα, καθώς και σε φρέσκα τυριά, καθώς περιέχουν λιγότερα λιπαρά και νάτριο και περισσότερο νερό από τα ώριμα.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Παρέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και βοηθούν επίσης στον «καθαρισμό» του εντέρου.
Άπαχο κρέας
Προτιμήστε στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα μαγειρεμένο στη σχάρα, καθώς και λευκό ψάρι.
Παράλληλα, λένε οι ειδικοί, δώστε πράσινο φως σε τροφές που φαίνεται να ενισχύουν την φυσική αποτοξινωτική ικανότητα του σώματος όπως τα
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, το σκόρδο, τα καρύδια και το πράσινο τσάι.