Το κάλιο παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία: βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων υγρών του σώματος, συμβάλλει στις μυϊκές συσπάσεις και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε καλή λειτουργία, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Επιπλέον, το κάλιο και το νάτριο είναι οι κύριοι ηλεκτρολύτες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, η οποία μπορεί να είναι κρίσιμη για τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά την πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα. Αν θέλετε να επιτύχετε αυτόν τον στόχο, πιθανότατα θα χρειαστεί να επανεξετάσετε τη διατροφή σας.
«Το κάλιο προέρχεται από διάφορα τρόφιμα που τρώμε, ειδικά φρούτα και λαχανικά», λέει η Nicole Roach, επικεφαλής διαιτολόγος στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης. Και ναι, αυτό περιλαμβάνει και τις μπανάνες — το τροφίμο πλούσιο σε κάλιο για το οποίο όλοι έχουμε ακούσει — που περιέχουν 422 mg ανά μέσο μέγεθος φρούτου.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εξίσου εύκολες στην κατανάλωση πηγές καλίου:
1. Βαλανοειδής χειμερινή κολοκύθα
Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες κολοκύθας, που μπορείτε να βρείτε κάποια είδος σε εποχή, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Αυτή η στρογγυλή, πράσινης φλούδας και πορτοκαλί σάρκας χειμωνιάτικη ποικιλία χ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες και μέταλλα — ειδικά κάλιο. Μία κούπα μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει 896 mg καλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).
2. Λιαστές ντομάτες
Οι φρέσκες ντομάτες περιέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα καλίου (μία μεσαίου μεγέθους ντομάτα περιέχει 292 mg) και θα αποκομίσετε ακόμη περισσότερα οφέλη από πιο συμπυκνωμένες μορφές ντομάτας, όπως η τοματοπολτός (162 mg καλίου ανά κουταλιά της σούπας) ή η σάλτσα ντομάτας (728 mg καλίου ανά φλιτζάνι).
Ωστόσο, οι λιαστές ντομάτες είναι μακράν ο «πρωταθλητής» με 925 mg καλίου ανά μισό φλιτζάνι,που είναι το 35% της συνιστώμενης ποσότητας για τις ενήλικες γυναίκες, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
3. Φασόλια
Τα φασόλια είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς αποτελούν καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών που σας χορταίνουν. Τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, καθώς μισή κούπα περιέχει 356 mg καλίου. Τα μαύρα φασόλια είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή, με 370 mg καλίου ανά μισή κούπα.
4. Ακτινίδιο
Οι μπανάνες τείνουν να παίρνουν όλη τη δόξα όταν πρόκειται για φρούτα πλούσια σε κάλιο, αλλά με 215 mg, ένα μικρό ακτινίδιο είναι επίσης μια αξιόλογη επιλογή.
Άλλα φρούτα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των αγορών σας: πορτοκάλια, συμπεριλαμβανομένου του χυμού τους και το πεπόνι. Μόνο 1 φλιτζάνι από αυτό το πορτοκαλί πεπόνι ξεπερνά μια μεσαία μπανάνα με 427 mg καλίου.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό σημαίνει επίσης ότι το πεπόνι είναι εξαιρετικά ενυδατικό, ενώ το πορτοκαλί χρώμα του υποδηλώνει την παρουσία β-καροτίνης, μιας φυτικής χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
5. Αβοκάντο
Αυτός ο κρεμώδης, πράσινος καρπός δεν είναι μόνο πλούσιος σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, αλλά περιέχει και 690 mg καλίου. Αυτό τον κάνει διπλά καλό για την καρδιά σας. Σύμφωνα με μια έρευνα, η κατανάλωση αβοκάντο στη διατροφή συνδέεται με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.
6. Ψάρι
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τρώτε περισσότερο από αυτή την άπαχη πρωτεΐνη, και εδώ είναι ένας ακόμη για να προσθέσετε στη λίστα: Πολλά είδη είναι εξαιρετική πηγή καλίου. Ορισμένα ψάρια — όπως ο άγριος σολομός, ορισμένες ποικιλίες τόνου, ο ιππόγλωσσος, η πέστροφα, η γλώσσα και ο μπακαλιάρος του Ειρηνικού — είναι καλύτερες πηγές από άλλα. Ένα κομμάτι άγριου σολομού του Ατλαντικού βάρους 85 γραμμαρίων περιέχει περίπου 400 mg καλίου.
7. Πατάτες
Η πατάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε κάλιο. Οι κόκκινες, κίτρινες και οι γλυκοπατάτες περιέχουν 400 mg και άνω. Αυτά τα δημοφιλή αμυλούχα τρόφιμα είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών (αφήστε τη φλούδα για να απορροφήσετε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θρεπτικού συστατικού), βιταμίνης C και σιδήρου.
8. Γαλακτοκομικά
Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να προσθέσουν αυτό το μέταλλο στη διατροφή σας. Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα περιέχει περισσότερα από 370 mg καλίου, ενώ η ίδια ποσότητα άπαχου γάλακτος περιέχει περισσότερα από 400 mg καλίου.
(Γενικά, όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κάλιο). Παράλληλα, 1 μικρό δοχείο απλό γιαούρτι περιέχει περισσότερα από 200 mg καλίου.
9. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Μερικές από τις καλύτερες πηγές καλίου είναι τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το οποίο όταν μαγειρεύεται περιέχει την εκπληκτική ποσότητα των 839 mg καλίου ανά φλιτζάνι. Το σέσκουλο περιέχει ακόμη περισσότερο, με 961 mg καλίου ανά φλιτζάνι μαγειρεμένο, ενώ το ψιλοκομμένο bok choy περιέχει περίπου 631 mg ανά φλιτζάνι.
Όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν κάλιο όταν καταναλώνονται ωμά, αλλά περισσότερο όταν μαγειρεύονται.
10. Αποξηραμένα φρούτα
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά όταν δεν είναι σε εποχή, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή δεύτερη επιλογή για ένα σνακ πλούσιο σε κάλιο. Η αφυδάτωση των φρούτων συμπυκνώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Ωστόσο, συμπυκνώνει και τη ζάχαρη, οπότε φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες αν προσέχετε πόσα γλυκά τρώτε και αποφύγετε τις ποικιλίες με προσθήκη ζάχαρης. Τα αποξηραμένα βερίκοκα σας προσφέρουν περίπου 290 mg καλίου ανά τέταρτο φλιτζανιού.
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και οι σταφίδες είναι επίσης καλές επιλογές.