Μια βακτηριοκτόνος επίστρωση που δημιουργήθηκε από επιστήμονες έχει χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές μιας νέας βαφής που μπορεί να εφαρμοστεί σε μια σειρά επιφανειών για την αποτελεσματική εξόντωση βακτηρίων και ιών, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολα εξοντώσιμων ειδών όπως το MRSA, η γρίπη και ο COVID-19.
Επιστήμονες της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ έχουν δοκιμάσει ένα νέο προϊόν ρητίνης που εφαρμόζεται με βαφή και περιέχει χλωρεξιδίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από οδοντιάτρους για τη θεραπεία λοιμώξεων του στόματος και για τον καθαρισμό πριν από χειρουργικές επεμβάσεις.
Η ομάδα συνεργάστηκε με την Indestructible Paint για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο αντιμικροβιακό χρώμα χρησιμοποιώντας αυτό το νέο υλικό και διαπίστωσε ότι ενεργοποιείται αποτελεσματικά όταν στεγνώνει για να εξοντώσει μια σειρά παθογόνων οργανισμών. Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης έχουν δημοσιευτεί στο Scientific Reports.
Η νέα βαφή μπορεί να εφαρμοστεί σε μια σειρά πλαστικών και σκληρών μη πορώδων επιφανειών για να παρέχει μια αντιμικροβιακή επίστρωση. Εκτός από νοσοκομειακά περιβάλλοντα, η βαφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μη πορώδη επιφάνεια και η ομάδα ερευνά επίσης τη χρήση της στη βιομηχανία μεταφορών και αεροδιαστημικής.
Οι επιφάνειες μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενή βακτηρίων, ειδικά σε ιατρικά περιβάλλοντα, από νοσοκομειακά κρεβάτια και καθίσματα τουαλέτας. Το ίδιο ισχύει και για άλλες επιφάνειες που αγγίζονται συχνά σε δημόσιους χώρους, όπως τα αεροπλάνα στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στην κατασκευή καθισμάτων και τραπεζιών.
Ορισμένα είδη μικροβίων μπορούν να επιβιώσουν παρά τα ενισχυμένα προγράμματα καθαρισμού. Στα νοσοκομεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, οι οποίοι στη συνέχεια χρειάζονται αντιβιοτική αγωγή. Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν και να παραμείνουν μολυσματικοί σε αβιοτικές επιφάνειες για παρατεταμένες περιόδους, μερικές φορές έως και αρκετούς μήνες.
Πηγή: University of Nottingham