Πι επιμέρους λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο και θέση σε εφαρμογή των έργων «Σύμβουλος Υγείας» και «Healthflix» περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που συνυπογράφουν ο Υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπ. Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης.
«Ο σκοπός υλοποίησης της δράσης συνίσταται στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών για τη διανομή ενημερωτικού ή επιμορφωτικού περιεχομένου σε θέματα υγείας και, συνακόλουθα, στη βελτίωση των δεικτών υγείας, μέσω της ενημέρωσης, της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου», αναφέρει η ΚΥΑ.
Πρόκειται για δράση πρωτογενούς πρόληψης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο εντάσσεται στο πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. Το έργο έχει προϋπολογισμό 10,6 εκατ. Ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 8,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2025.
Ο Σύμβουλος Υγείας
Όπως έχει γράψει το News4Health, ο «Σύμβουλος Υγείας» θα παρέχει πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, κα. Ακόμη θα βρίσκει πληροφορίες για πρoγράμματα προληπτικού Εμβολιασμού, προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αλλά και προσυμπτωματικοί έλεγχοι που έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα από τον προσωπικό ή θεράποντα ιατρό του/της.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ επιδιώκεται να αποτελέσει τη βασική πύλη διεπαφής του πολίτη με την Δημόσια Υγεία, η οποία θα στοχεύει:
α) στη γενική ενημέρωση και ενδυνάμωση, ανά θεματολογία, για τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα,
β) στην ειδική ενημέρωση για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο,
γ) στη δημιουργία προφίλ υγείας πολίτη,
δ) τη δημιουργία ημερολογίου για τον προγραμματισμό και την υπενθύμιση προληπτικών υπηρεσιών στην υγεία,
ε) στη δυνατότητα επίλυσης αποριών δια κειμένου ερωτοαπαντήσεων, αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή κέντρου εξυπηρέτησης και
στ) στη σύνταξη Ατομικής Έκθεσης Υγείας.
Healthflix
Τη δημοτικότητα που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι λεγόμενες πλατφόρμες ροής, όπως το διάσημο Netflix, το νεότερο Disnet+, προσφέροντας αμεσότερη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό όταν ο χρήστης το επιθυμεί, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν Υπ. Υγείας και ΗΔΙΚΑ.
Έτσι, δημιουργείται το Healthflix, το οποίο θα θυμίζει περισσότερο το ελληνικό ERTFLIX, καθώς οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση τόσο σε on demand βίντεο όσο και σε live περιεχόμενο.
Η πλατφόρμα θα έχει διασύνδεση με τον Σύμβουλο Υγείας και θα παρέχει δωρεάν πολυμεσικό περιεχόμενο (κείμενο, εικόνες, ήχος και βίντεο), συνεισφέροντας επίσης στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.
Ειδικότερα, με το «Healthflix» επιδιώκεται να επιτευχθεί:
- η γνωστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας,
- η εκπαίδευση τόσο των πολιτών όσο και των επαγ- γελματιών υγείας για τη χρήση τους,
- η ενημέρωση για θέματα πανδημίας, υγείας και πρόληψης,
- η ενημέρωση για τα Προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, την επεξήγηση της ωφέλειάς τους και του τρόπου λειτουργίας τους,
- η παραπομπή στις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας και
- η δυνατότητα διαλειτουργικότητας με κάποιες από τις ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας, ώστε να δημιουργείται προτεινόμενο προς θέαση περιεχόμενο.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι υποδομές της πλατφόρμας «Healthflix» περιλαμβάνουν ιδίως:
- παροχή τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου μέσω του Διαδικτύου κατόπιν αιτήματος,
- επεξεργασία, μεταφόρτωση, αποθήκευση, δημοσίευση και διαχείριση περιεχομένου σε πολλαπλές μορφές και με μεγάλο όγκο,
- σύνθετη αναζήτηση, φιλτράρισμα, διαμοιρασμό, σχολιασμό και βαθμολογία περιεχομένου από τους χρήστες και σύσταση περιεχομένου προς τους χρήστες,
- πολλαπλές γλώσσες και υποτιτλισμό,
- διαχείριση πολιτικών και περιορισμού ανά γεωγραφικό προσδιορισμό, διαχείριση χρηστών της πλατφόρμας, διαμόρφωση σελίδας, διαχείριση διαφημίσεων, αυτόματη δημιουργία ενημερωτικών δελτίων, αποστολή εξατομικευμένων ειδοποιήσεων, διαχείριση μηνυμάτων, δημιουργία ιστοτόπου άρθρων,
- ανάλυση της χρήσης της πλατφόρμας,
- ασφάλεια και
- εγγραφή χρηστών και διαμόρφωση προσωπικού προφίλ.
Αρμόδιος φορέας υλοποίησης της δράσης ορίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ ).