Πολλοί κεντρικοί κλιματισμοί νοσοκομείων ξεπέρασαν το όριο ζωής και συχνά εμφανίζουν βλάβες ή υπολειτουργούν, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχ. Γιαννάκος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΧΕΠΑ, όπου όπως υποστηρίζει, ο κλιματισμός δεν λειτουργεί σε πολλά τμήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τα νοσοκομεία δεν έχουν κονδύλια για την αντικατάσταση τους και προσπαθούν με επισκευές. «Μην ξεχνάμε ότι τα νοσοκομεία ωφείλουν 1,2 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτέςπου είναι θηλιά στο λαιμό», σημειώνει.
Ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, «υπάρχουν όμως τμήματα που βράζουν», υποστηρίζει.
«Τα εξωτερικά ιατρεία, ένα πολύ μεγάλο κτίριο που εξετάζονται ασθενείς και γίνονται αιμοληψίες, στην κυριολεξία βράζει. Πολλές καταγγελίες από ασθενείς και προσωπικό», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «με ανεμιστήρες προσπαθούν να αντέξουν τη ζέστη ασθενείς και προσωπικό».
«Αυτό όμως που είναι αδιανόητο είναι αυτό που συμβαίνει στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα θα πρέπει να λειτουργεί σε θερμοκρασίες εως 23 βαθμούς. Ο χώρος που είναι εγκατεστημένο φθάνει τους 30 βαθμούς. Υπάρχει κίνδυνος βλαβών που είναι αρκετά ακριβές η αποκατάστασή τους. Φυσικά σε περίπτωση βλάβης θα υπάρχουν ακυρώσεις και σε ραντεβού», συμπληρώνει.
Καλεί, δε, τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα, καθώς «ο διοικητής δεν μπορεί»
Ο επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο επισημαίνει ότι εφέτος έγιναν σοβαρές προσπάθειες στα νοσοκομεία για να λειτουργούν υποφερτά τα κλιματιστικά μηχανήματα. «Οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αποκαθιστούν συνεχώς βλάβες παρότι αποδεκατισμένες σε προσωπικό», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.