Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά για την περίπτωση που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του Δήμου μόνιμης κατοικίας, χρειάζεται αυτοοργάνωση και επικοινωνία με φιλοζωικές ή τους Δήμους της περιοχής που βρίσκονται τα ζωάκια, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Όπως εξήγησε, οποίος φροντίζει ζώα μακριά από τον τόπο κατοικίας του, θα πρέπει να «δικτυωθεί» και να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του Δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι την σίτιση τους, μέχρι την άρση του περιορισμού κυκλοφορίας.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας, ότι απαιτείται να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Και κυρίως, να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις σε άλλες περιοχές, προκειμένου να περιορίσουμε την διασπορά της νόσου», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Για όσους συμπολίτες μας φροντίζουν αδέσποτα στο Δήμο τους, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι σε επαφή με την ΚΕΔΕ θα διατεθεί για τους Δήμους μέσω του site της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη, τύπου Α, για εκείνους που έχουν αναλάβει σίτιση αδέσποτων ζώων.
Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίησή της, θα είναι το αρμόδιο για τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων γραφείο κάθε Δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης, θα απαιτείται αναφορά του σημείου στο οποίο βρίσκονται τα ζώα, οι μέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες.
Διευκρίνισε, τέλος, πως στη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, η περίπτωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό, ισχύει η βεβαίωση και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.