Επτά μέρες αφότου χορηγήθηκε στις μαϊμούδες, η υψηλότερη δόση που μπορούσε να δοθεί οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα ίχνος του ιού ούτε στον φάρυγγα, ούτε στους πνεύμονες των ζώων αυτών. Kάποια ζώα νόσησαν από τον ιό , ωστόσο ο οργανισμός τους ήταν σε θέσει να "κοντρολάρει" τη μόλυνση σύμφωνα με όσα αναφέρει η ερευνητική ομάδα της Sinovac σε μελέτη που δημοσίευσε στις 19 Απριλίου. Από την άλλη όμως, 4 μαϊμούδες ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα ιικού RNA σε αρκετα σημεία του σωματός τους και σοβαρή πνευμονία. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδες ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sinovac.
Ο Florian Krammer, ιολόγος από την Ιατρική Σχολή Icahn στο όρος Σινά , ο οποίος και συνέγραψε μαζί με άλλους επιστήμονες ένα δημοσίευμα σχετικά με τα εμβόλια που αναπτύσσονται. τόνισε ότι το εμβόλιο της Sinovac, παρασκευάζεται με “παραδοσιακό” τρόπο και θα είναι σε θέση να το παραλάβουν και οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες.
Από την άλλη, ο Douglas Reed από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh, που αναπτύσσει και παρασκευάζει επίσης εμβόλια που δοκιμάζονται σε μαϊμούδες, τόνισε ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό στατιστικά, ωστόσο τα αποτελέσματα που δίνει είναι πολύ σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με τον τρόπο παρασκευής του εμβολίου. Όπως λέει ο Douglas Reed η ομάδα της Sinovac με αυτόν τον τρόπο παρασκευής μπορεί απλώς να καθιστά τον ιό να μην είναι τόσο επικίνδυνος όσο αυτός που πραγματικά μολύνει τους ανθρώπους.
Δεν είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει ένας ανθρώπινος οργανισμός, καθώς οι μαϊμούδες έτσι και αλλιώς δεν αναπτύσσουν τόσο σοβαρά συμπτώματα όσο ο άνθρωπος.
Ακόμα, υπάρχει ανησυχία ότι το εμβόλιο αυτο προκαλεί μερική ανοσία, η οποία εν τέλει θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, εκφραζονται προβληματισμοί ότι τα χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεκκλίνουσες ανοσοαποκρίσεις κατά την χορήγηση των παθογόνων στα ζώα, ενισχύοντας τη μόλυνση και προκαλώντας εν τέλει μεγαλύτερη μόλυνση στους πνεύμονές τους.
Σε κάθε περίπτωση, το ευχάριστο νέο είναι πλέον πως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται με τρόπο που θα το καθιστούσε ανθεκτικό σε ένα εμβόλιο, σύμφωνα με την ειδικό στην ανοσολογία Mark Slifka.
Η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα κλινικές δοκιμές φάσης Ι στην επαρχία Jiangsu, βόρεια της Σαγκάης, με στόχο τη μέτρηση της ασφάλειας και των ανοσολογικών αντιδράσεων σε 144 εθελοντές. Ένας ίσος αριθμός συμμετεχόντων θα λάβει υψηλές και χαμηλές δόσεις ή ένα placebo (ψευδοφάρμακο).
Παρόλο που τα placebo δεν χρησιμοποιούνται συνήθως σε μελέτες φάσης Ι - οι οποίες δεν αξιολογούν την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου - ο Meng λέει ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση σχετικά με το κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να επιφέρει επικίνδυνες παρενέργειες. Η εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει μελέτες φάσης ΙΙ έως τα μέσα Μαΐου που έχουν τον ίδιο σχεδιασμό, αλλά στη φάση αυτή θα συμμετέχουν 1000 άτομα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως τα τέλη Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ άλλα έξι εμβόλια άρχισαν τις πρώτες τους δοκιμές στις 23 Απριλίου, ενώ άλλα 77 αναπτύσσονται. Μόνο 4 από αυτά παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο (τεχνολογία αδρανοποίησης).
Απόδοση: https://www.sciencemag.org