Ο πρώτος εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έξω από το πλαίσιο κλινικών δοκιμών είναι πια γεγονός. Στη Βρετανία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού με τη λήψη του εμβολίου της Pfizer. Μία 90χρονη γιαγιά έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο κατά της COVID-19, σε μία μέρα ορόσημο στην εποχή της πανδημίας.
Το ερώτημα που γεννάται πια είναι τι συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει το εμβόλιο και τι είδους προστασίας απολαμβάνει.
Τι συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει το εμβόλιο;
Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε με νέα τεχνολογία messenger RNA χρησιμοποιώντας ένα κατασκευασμένο θραύσμα του γενετικού κώδικα του κοροναϊού, εγχέεται μέσω του μπράτσου. Η ανοσοποίηση χορηγείται σε δύο δόσεις, σε απόσταση τριών εβδομάδων, και έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 95%.
Η Pfizer είπε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε εθελοντές ήταν κυρίως ήπιες έως μέτριες και εξαφανίστηκαν γρήγορα. Οι πιο σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν μετά τη δεύτερη δόση: κόπωση στο 3,8% των εθελοντών και πονοκέφαλος στο 2%. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες έτειναν να αναφέρουν λιγότερα και ήπια ανεπιθύμητα συμβάντα.
Τι είδους προστασίας παρέχει;
Οι κλινικές δοκιμές μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίσουν εάν ένα ανοσοποιημένο άτομο μπορεί ακόμα να διαδώσει τον κοροϊό σε κάποιον άλλο. Ορισμένα εμβόλια, όπως η ηπατίτιδα Α, παρέχουν τέτοια προστασία - γνωστή ως αποστειρωτική ανοσία - αλλά κάποια άλλα όχι. Οι κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 εστίασαν τις δοκιμές στο να προσδιορίσουν εάν το φάρμακο σταμάτησε τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν.
Θα χρειαστούν επίσης αρκετοί ακόμη μήνες προτού καταστεί σαφές πόσο καιρό ο εμβολιασμός θα προστατεύσει κάποιον από λοίμωξη από κοροναϊό.
«Μέχρι τότε, είναι καλύτερο να αποφύγετε την παμπ και άλλες προσωπικές συγκεντρώσεις με πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η Δρ. Anita Shet, ειδικός για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Το εμβόλιο θα μας δώσει πίσω την παλιά μας ζωή;
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποκτήση ανοσίας εμποδίζει τη μετάδοση του ιού - και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό - οι επιστήμονες ζητούν συνεχή επαγρύπνηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, του πλυσίματος των χεριών και της κοινωνικής απόστασης.
«Όπως με όλα τα εμβόλια, μπορεί να λειτουργεί πολύ καλά σε ορισμένα υποσύνολα ασθενών, αλλά όχι και σε κάποια άλλα ... Αυτό σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να μεταβείτε σε αεροπλάνο ή να έχετε 30 άτομα πάνω στο σπίτι σας; Μάλλον όχι », δήλωσε η Δρ Michelle Barron, ανώτερη ιατρική διευθύντρια για την πρόληψη λοιμώξεων στο UCHealth του Κολοράντο.
Πρόσθεσε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι απίθανο να φτάσουν σε μία «κρίσιμη μάζα» μέχρι την επόμενη άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.
ΠΗΓΗ: Reuters