Η διαδικασία για την αλλαγή της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας έχει πολύ δρόμο ακόμα, ανέφερε ο Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management με τίτλο «PHARMADISE - Leading healthcare intelligence», της ΕΕΦΑΜ.
Ωστόσο, δεν δίστασε να εκφράσει τις επιφυλάξεις της Κυβέρνησης για αυτές τις αλλαγές.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Η Ελλάδα είναι στην ομάδα των - ας το πούμε έτσι- συντηρητικών χωρών. Δεν είμαστε υπέρ των πολύ μεγάλων αλλαγών στη νομοθεσία για το data protection», είπε και πρόσθεσε:
«Φοβόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την Ευρώπη εξαιρετικά λιγότερο ανταγωνιστική».
«Η πρόταση τι λέει; Θέλει να μειώσει κατά δύο χρόνια το data protection όπως ισχύει σήμερα και να προσθέσει πιθανότατα αύξηση αυτών των ετών υπό κάποιες προϋποθέσεις. Παραδείγματος χάρη μία προϋπόθεση είναι αν ένα φάρμακο ταυτόχρονα να κυκλοφορεί και στις 27 χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή αν φτάσει στην διετία να κυκλοφορήσει και στις 27 χώρες προσθέτει δύο χρόνια [στη διάρκεια του] data protection» είπε ο Υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας όμως:
«Πρακτικά να μου πεις ότι μπορώ να εγγυηθώ ότι κάποιος θα κάνει ταυτόχρονα αίτηση σε 27 ΕΟΦ [εθνικές ρυθμιστικές αρχές] και θα πάρει 27 εγκρίσεις σε δύο χρόνια το θεωρώ παντελώς ανεφάρμοστο. Όταν κάνεις αίτηση για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες πας στον FDA και αν πάρεις έγκριση κυκλοφορεί το φάρμακο σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Αν πάρεις έγκριση από τον ΕΜΑ αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι θα κυκλοφορήσει [το φάρμακο] και στην Ελλάδα. Πρέπει να περάσει και από την εθνική αρχή, από τον ΕΟΦ. Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία είναι πολύ πιο συνθέτη».
«Η Ελλάδα είναι επιφυλακτική λοιπόν στο να καταστήσει την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική ως προς την καινοτομία», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.