Κατά την τελευταία ψηφοφορία στην ολομέλεια, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ψήφισαν σε γενικές γραμμές υπέρ των συμβιβαστικών τροπολογιών που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 2024, τις οποίες η EURORDIS είχε επαινέσει ως ένα «σημαντικό βήμα» προς τα εμπρός στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ταχείας επιστημονικής προόδου και της περίθαλψης των ασθενών.
Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, η Valentina Bottarelli, Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της EURORDIS, δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τα 30 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν με σπάνιες ασθένειες και τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο του ότι το 94% των σπάνιων ασθενειών εξακολουθεί να μην διαθέτει ειδική θεραπεία, χαιρετίζουμε την πραγματική πολιτική βούληση που επιδείχθηκε για τη βελτίωση της ανάπτυξης της θεραπείας και της πρόσβασης.
Υποστηρίζουμε την έγκριση από τους ευρωβουλευτές κρίσιμων προτάσεων, όπως η εισαγωγή προοδευτικής αποκλειστικότητας στην αγορά για τα ορφανά φάρμακα, η βελτίωση των κριτηρίων "σημαντικού οφέλους" και η σαφέστερη ταξινόμηση των "υψηλών ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών". Αυτές οι αλλαγές, μαζί με την ενίσχυση του συστήματος PRIME και τη διασφάλιση της συμμετοχής των ασθενών στις διαβουλεύσεις του ΕΜΑ, δεν αποτελούν απλώς πρόοδο αλλά το αποτέλεσμα της συνηγορίας της κοινότητάς μας για να κλείσει το χάσμα μεταξύ των ταχέως εξελισσόμενων επιστημονικών ανακαλύψεων και της περίθαλψης των ασθενών.
Η δέσμευση για ένα πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για τις σπάνιες παθήσεις, η οποία εγκρίθηκε από τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευθυγραμμίζεται με το πάγιο αίτημά μας για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις σπάνιες παθήσεις. Είναι σημαντικό ότι η έγκριση αυτή βασίζεται σε μια ήδη ισχυρή και ευρεία πολιτική συναίνεση, που καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη, σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για ένα τέτοιο σχέδιο δράσης.
Καθώς προχωρούμε στα επόμενα στάδια της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να βασιστούν στις συστάσεις του Κοινοβουλίου.Επιπλέον, το Συμβούλιο θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία που απομένει για την περαιτέρω βελτίωση της νομοθεσίας με την ενσωμάτωση ενός "σχεδίου ανάπτυξης ορφανών φαρμάκων" στη νομοθεσία, ώστε να βοηθήσει στην πλοήγηση στο ταξίδι της παροχής περισσότερων και καλύτερων θεραπειών για σπάνιες ασθένειες στους ασθενείς».