Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενότητα «Ενίσχυση χρηματοδότησης υγείας» του 21ου συνεδρίου Healthworld του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου σχηματίζουν μια δυσοίωνη εικόνα για την πορεία της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα. Μόνο το ποσό της υπέρβασης της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (clawback) για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα αναμένεται να εκτιναχθεί στα 960 εκατ. ευρώ το 2022!
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξήγησε πως βασική πηγή της εκτίναξης αυτής είναι η αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ η διαθέσιμη δαπάνη περιορίζεται και από τους κλειστούς προϋπολογισμούς.
Διαβάστε σχετικά ⇒ «Πικρό χάπι» οι κλειστοί προϋπολογισμοί των ΦΥΚ στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης
Ειδικότερα, για το 2022 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα όλων των κατηγοριών, φτάνει τα 1.668 εκατ. ευρώ συν 420 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν στους κλειστούς προϋπολογισμούς, από 1.713 εκατ. ευρώ και 288 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα το 2021.
Ωστόσο στην πράξη το ποσό αποδεικνύεται ανεπαρκές, αφού για να καλυφθούν οι ανάγκες σε φάρμακα αναμένεται να δαπανηθούν άλλα 960 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που προκύπτει από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών, το διαβόητο clawback, το οποίο επιστρέφουν οι εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό του clawback ανήλθε είχε διαμορφωθεί στα 825 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, οι εταιρείες αναμένεται να επιστρέψουν και 575 εκατ. ευρώ, μέσω rebate, από 440,5 εκατ. ευρώ το 2021. Συνολικά η συμμετοχή των φαρμακευτικών φτάνει στο επίπεδο ρεκόρ του 48%.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, «πέρυσι εγκρίθηκαν 54 νέα φάρμακα με επαναστατικά αποτελέσματα που κανένα κράτος δεν θα ήθελε να στερήσει από τους πολίτες του, γι΄ αυτό η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο».
Στην περίπτωση της χώρας μας, όμως, λύσεις που θα μπορέσουν να δώσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο δεν διαφαίνονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Αντίθετα, στη χώρα μας η δημόσια δαπάνη βαίνει μειούμενη, ενώ οι όποιες χρηματοδοτικές «ενέσεις» επιλέγονται δεν επαρκούν, δεδομένων των 7,5 εκατ. συνταγών που εκτελούνται κάθε μήνα.
Αλλά και στη νοσοκομειακή δαπάνη η εικόνα δεν είναι καλύτερη και δεν φαίνεται να βελτιώνεται χωρίς τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.
Αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, η δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ ανήλθε σε 743,5 εκατ. ευρώ, όταν το ποσό την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν 662,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, προκύπτει μια αύξηση 12,18%.
Τρύφων: Επιχειρείται να μοιραστεί ο μειωμένος προϋπολογισμός με έναν τρόπο που δεν μοιράζεται
Στη στοχοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας μετά το 2009 και στις επιπτώσεις αυτού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θόδωρος Τρύφων. Όπως εξήγησε, λόγω αυτής της στοχοποίησης δεν μπορεί να πείσει ο κλάδος για την υποχρηματοδότηση. Έτσι, επιχειρείται να μοιραστεί ο μειωμένος προϋπολογισμός με έναν τρόπο που δεν μοιράζεται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η κατανάλωση γενοσήμων μένει σταθερή και το clawback αυξάνεται, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια έχουν μπει νέα φάρμακα αξίας 1,2 δισ. ευρώ με νέες συνταγογραφικές οδηγίες, έχουν γίνει μειώσεις τιμών περίπου 800 χιλιάδες με 1 εκατ. ευρώ και παράλληλα γίνεται και υποκατάσταση παλαιότερων φαρμάκων με νεότερα.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η καινοτομία πρέπει να είναι διαθέσιμη στη χώρα μας και τόνισε την ανάγκη για επιπλέον «ενέσεις» χρηματοδότησης. Σημείωσε πως 12 εκατομμύρια πολλαπλά νοσούντες ασθενείς, 50.000 γιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ, πρέπει να συνδεθούν άμεσα, ώστε να αξιοποιηθούν τα δεδομένα της σύνδεσης για την ανάπτυξη της κατάλληλης πολιτικής υγείας.
Περαιτέρω, η υποχρηματοδότηση δημιουργεί αντικίνητρα στις επενδύσεις, ανέφερε προσθέτοντας πως οι επενδυτικές βοήθειες, καλύπτουν το 40% των αναγκών της φαρμακοβιομηχανίας.
Jakoncic: Xρειάζεται ισότιμη αντιμετώπιση σε φάρμακα που αφορούν νόσους απειλητικές για τη ζωή
«H καινοτομία σώζει ζωές και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Agata Jakoncic , σημειώνοντας πως εξαιτίας της καινοτομίας το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά δύο χρόνια.
Πρόσθεσε πως την τριετία 2018-2021 τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 5% και 16% σε όγκο και κατά 27% και 34% σε αξίες, αντίστοιχα, όταν τα πρωτότυπα αυξήθηκαν κατά 1% σε όγκο και αξία, αντίστοιχα.
Τόνισε ότι χρειάζεται πιο ισότιμη αντιμετώπιση σε φάρμακα που αφορούν νόσους απειλητικές για τη ζωή, αλλά και ένα σύστημα υγείας ανθεκτικό που να χορηγείται το κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή.