Με νέα ανακοίνωσή τους ωσόσο τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξάλλου τονίζουν ότι όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες το news4health.gr είχε επικοινωνήσει τόσο με τα ΚΕΠ όσο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όπως είχε προκύψει τα άτομα τα οποία είχαν κάνει και την τρίτη δόση στο εξωτερικό έπρεπε να περιμένουν την πλατφόρμα για να μπορέσουν να εξυπηρεθούν...
Παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε και αρκετοί μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους πλέον, υπάρχουν άτομα τα οποία ακόμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αναγνώριση του πιστοποιητικού τους. Όπως μας εξήγησαν από τα ΚΕΠ τα άτομα τα οποία είναι Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη μπορούν μέσω της πλατφόρμας να αναγνωρίζουν το πιστοποιητικό τους καθώς αυτά διαθέτουν το λεγόμενο QR code. Τα άτομα τα οποία έχουν ωστόσο για παράδειγμα εμβολιαστεί στις ΗΠΑ όμως πρέπει να μεταβούν στο ΚΕΠ για την εξυπηρέτησή τους. Οι χώρες εκτός ΕΕ δηλαδή μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο στα ΚΕΠ.
Όπως μας διευκρίνισαν για να μπορέσει κάποιος να αναγνωρίσει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του αν έχει κάνει όλες τις δόσεις (τρεις) πρέπει να θεωρείται Έλληνας πολίτης, να έχει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και να κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού δηλαδή δεν μπορύν να εξυπηρετηθούν.
Έτσι, μόνο όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κωδικούς taxisnet, αριθμό διαβατηρίου ή αριθμό ταυτότητας πέρα από το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να κάνουν την αναγνώριση μόνοι τους στην πλατφόρμα.
Σύμφωνα πάντως με όσα μας τόνισε πηγή από τα ΚΕΠ δεν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο στην εξυπηρέτηση των ατόμων που είναι άνω των 60 ετών με βάση την νέα εγκύκλιο που τους εστάλη.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να είναι μεταφρασμένο, όσες δόσεις και αν έχουν κάνει. Υπενθυμίζεται ότι μετα τις 16/1 πάντως όσα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Το νέο δελτίο που εξέδωσαν νωρίτερα σήμερα τα Υπουργεία διευκρινίζουν πάντως τα εξής για την αναγνώριση των πιστοποιητικών των εμβολιασθέντων εξωτερικού:
(α) Όσοι είναι άνω των 60 ετών,
(β) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2022 στο εξωτερικό και
(γ) υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού
έχουν τις εξής επιλογές προκειμένου να καταχωρηθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού:
Περίπτωση 1: Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους. Τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να προσέρχονται σε ΚΕΠ.
Οδηγίες σχετικά με κάθε βήμα της διαδικασίας ΕΔΩ.
Περίπτωση 2: Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 1178/10-01-2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 40/11-01-2022).
Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
Τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac/Coronavac, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm και Covishield.
Προϋποθέσεις για την καταχώρηση στο Μητρώο Εμβολιασμέων Εξωτερικού σύμφωνα με το ΦΕΚ
Υπενυμίζεται ότι για να καταχωρηθεί κάποιος στο Μητρώο Εμβολιασμένων Εξωτερικού πρέπει να τηρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις (πέρα από όσες διευκρινίστηκαν παραπάνω)
Κατηγορία 1: Ψηφιακά πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού από χώρες της ΕΕ (με QR code)
Αν ο εμβολιασμός (πλήρης ή μερικός) έχει πραγματοποιηθεί με εμβόλια αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού
Σε νοσηλευτικό οργανισμό ή ίδρυμα, που διενεργεί νομίμως εμβολιασμούς
Τότε, μπορεί να πραγματοποιηθεί αίτηση καταχώρησης μέσω ΚΕΠ, με την επισύναψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης
Κατηγορία 2: Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις εμβολιασμού από χώρα εκτός ΕΕ (ψηφιακά ή μη)
Στα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, θα πρέπει να αναφέρονται τα παρακάτω δεδομένα:
1. Όνομα
2. Επώνυμο
3. Ημερομηνία γέννησης
4. Στοχευόμενη νόσος
5. Το είδος του εμβολίου που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό
6. Το σκεύασμα του εμβολίου
7. Ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας ή ο παρασκευαστής του εμβολίου
8. Ο αριθμός σε σειρά εμβολιασμών / δόσεων (αν είναι η πρώτη ή δεύτερη δόση)
9. Ημερομηνία πραγματοποίησης του εμβολιασμού
Εφόσον αναφέρονται τα στοιχεία από 1 ως 9, μπορεί να πραγματοποιηθεί η αίτηση μέσω ΚΕΠ, με την επισύναψη του αντίστοιχου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.
Εδώ υπενθυμίζεται ότι τι πρέπει το πιστοποιητικό να είναι μεταφρασμένο.