Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και στους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούμε μικρόβια, με συνέπεια τα αντιβιοτικά να μην είναι πια αποτελεσματικά όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά.
Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) μέσα από την ανακοίνωση του στα social media εφιστά την προσοχή στους πολίτες για το πότε έχει νόημα να ξεκινήσουνε αγωγή με αντιβίωση.
Η γενική αρχή είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων. Αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και διάρροιες οφείλονται, τις περισσότερες φορές (>85%) σε ιούς και θεραπεύονται από μόνες τους σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.
Σημειώνεται πως κατά κανόνα η κλινική εικόνα των ιογενών λοιμώξεων περιλαμβάνει ήπια συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση και καταρροή, πταρμό, βήχα, κεφαλαλγία, πυρετό, αίσθημα κακουχίας, μυαλγίες και δυσκολία στην κατάποση.
Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις από ιούς (όταν έχουμε βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, ίωση). Όπως τονίζεται, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τα αντιβιοτικά θα απαλλαγούμε νωρίτερα από τα συμπτώματα της ίωσης ή ότι θα γίνουμε πιο γρήγορα καλά, γιατί μας το είπαν κάποιοι άλλοι.
Η μικροβιακή αντοχή
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία της μικροβιακής αντοχής. Η επίδραση των αντιβιοτικών στις φυσιολογικές χλωρίδες του ανθρώπινου οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλά και την επικράτηση για μακρύ χρονικό διάστημα ανθεκτικών μικροβίων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ευάλωτοι στο να αποικιστούν ή να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα.