Ας σημειωθεί ότι και στην Αττική εδώ και καιρό ακούγεται συστήνεται από τους επιδημιολόγους η καθολική χρήση μάσκας. Ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί αν και φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό όσο τα κρούσατα στην Αττική αυξάνονται.
Επιστρέφοντας στην Ιταλία καταχώρησε την Πέμπτη περισσότερες από 2.000 νέες περιπτώσεις κορονοϊού για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου. Το Λάτσιο αντιπροσώπευε περίπου 265 από αυτές τις περιπτώσεις και ανησυχεί όλο και περισσότερο από την αυξανόμενη μετάδοση.
Ορισμένες άλλες ιταλικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Καμπανίας με επίκεντρο τη Νάπολη, έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα. Προηγουμένως, οι μάσκες έπρεπε να φορεθούν μόνο σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα και κινηματογράφους.
Η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε στην απόφαση
"Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις συνδέονται με την έλλειψη σεβασμού στη χρήση μάσκας και στην κοινωνική αποστασιοποίηση", δήλωσε ο επικεφαλής της υγείας του Λάτσιο, Alessio D'Amato, σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, καθώς ανακοίνωσε το νέο μέτρο.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χτυπήθηκε από το COVID-19 και έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, με σχεδόν 36.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από το ξέσπασμα του Φεβρουαρίου. Έχει καταγράψει 317.409 υποθέσεις.
Χάρη σε ένα από τα πιο αυστηρά κλειδώματα στον κόσμο, η κυβέρνηση κατάφερε να ελέγξει τη μετάδοση μέχρι το καλοκαίρι. Οι υποθέσεις αυξήθηκαν αργά τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά η Ιταλία εξακολουθεί να βλέπει πολύ λιγότερες καθημερινές λοιμώξεις από ό, τι αλλού στην Ευρώπη, με τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία να καταγράφουν όλες χιλιάδες περισσότερες περιπτώσεις την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte απέκλεισε την επιστροφή σε εθνικό lockdown, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενδέχεται να πρέπει να εφαρμοστούν στο μέλλον αυστηρότεροι περιορισμοί σε μικρότερες περιοχές για να περιοριστούν τυχόν τοπικές εκδηλώσεις.