Ο κ. Κωνσταντίνος Σφλώμος, μιλώντας στην ertnews ανέφερε η ρύπανση που έχει προκύψει από τις πυρκαγιές είναι πολυδιάστατη, καθώς περιλαμβάνει φυσική, χημική και ψυχοσωματική διάσταση. «Η φυσική ρύπανση αφορά τον καπνό και τα μικροσωματίδια που έχουν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα και έχουν καθίσει στις γειτονικές περιοχές, όπως καλλιέργειες, δέντρα, φυτά, ακόμα και σπίτια. Η χημική ρύπανση προέρχεται από τα υλικά που κάηκαν, όπως τα πλαστικά και τα οικοδομικά υλικά, τα οποία τώρα έχουν κατακαθίσει στο έδαφος και κυκλοφορούν στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι η ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα μικροσωματίδια εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως καρκίνο στους πνεύμονες και άλλες ασθένειες. «Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, που μπαίνουν βαθιά στους πνεύμονες, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν πολλά δεινά στην υγεία, από καρκίνο μέχρι αναπνευστικά προβλήματα».
Ψυχοσωματική επιβάρυνση
Ο κ. Σφλώμος αναφέρθηκε και στη σημασία της ψυχοσωματικής επιβάρυνσης, που προκύπτει από την οπτική επαφή με τις καμένες εκτάσεις και την αντιμετώπιση του στρες από τις πυρκαγιές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ψυχοσωματική ρύπανση είναι εξίσου σημαντική. Όταν βλέπεις τα πάντα γύρω σου μαύρα και έχεις βιώσει τρομερό στρες, η καταπόνηση του ψυχικού κόσμου είναι αναπόφευκτη».
Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρότεινε τη χρήση ειδικών μασκών από τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές για την προστασία από τα μικροσωματίδια και τις διοξίνες, καθώς και τη συστηματική απομάκρυνση και απόρριψη των προϊόντων και υλικών που έχουν επιμολυνθεί από τις πυρκαγιές. «Οι πυροσβέστες φορούν ειδικές μάσκες, και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις επικίνδυνες ουσίες», υπογράμμισε.
Ο καθηγητής Χημείας εκτός από τις επιπτώσεις των καμένων δασών στην υγεία των ανθρώπων αναφέρθηκε και σε έναν κίνδυνο που απειλεί καθημερινά τις ζωές μας και αυτός δεν είναι άλλος από τη χρήση κατεστραμμένων μαγειρικών σκευών από τεφλόν. Ένα υλικό που αν και έχει απαγορευτεί από το 2019, συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο λόγω των επιβλαβών χημικών ουσιών που περιέχει. «Προσωπικά, θα προτιμούσα να χρησιμοποιώ πιο παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη, όπως μαντέμι ή ανοξείδωτο ατσάλι, αντί για τεφλόν», τόνισε ο κ. Σφλώμος
Πηγή: ΕΡΤNEWS