«Το περιστατικό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας εργαζομένων και κατοίκων και για ενίσχυση του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ και των Κέντρων Υγείας της περιοχής»
Στη συνέχεια της εκτενέστατης ανακοίνωσής του ο σύλλογος αναφέρει επίσης τα εξής:
«Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους πυροσβέστες που διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην εταιρεία χημικών – λιπασμάτων ΓΕΩΧΗΜ στον Ασπρόπυργο την Τρίτη 20 Αυγούστου.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η επικίνδυνη κατάσταση με τη λειτουργία εργοστασίων και αποθηκών με επικίνδυνες δραστηριότητες και εύφλεκτα υλικά μέσα σε κατοικημένες περιοχές στον Ασπρόπυργο και συνολικά στη Δυτική Αττική.
Η διεθνής πείρα από πλήθος ατυχημάτων σε εγκαταστάσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών επιβεβαιώνει τους κινδύνους που διατρέχουμε κάτοικοι και εργαζόμενοι, δεδομένου ότι το νέφος από την καύση τέτοιου είδους υλικών είναι τοξικό και θα επιβαρύνει τους κατοίκους της περιοχής..
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ατύχημα σε εργοστάσιο λιπασμάτων στην Τουλούζη της Γαλλίας το 2001 μετά από ισχυρή έκρηξη, με 31 νεκρούς, πολλούς σοβαρά τραυματίες και πάνω από 2.200 άτομα που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη ενώ προκλήθηκαν και τεράστιες υλικές ζημιές.
Η πρόσφατη πυρκαγιά στην εταιρεία χημικών – λιπασμάτων δεν είναι προφανώς το μοναδικό περιστατικό, όπου η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η προστασία της υγείας και της ζωής εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται στο «βωμό» της αύξησης της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Θυμίζουμε ότι την πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών FASOPLAST στον Ασπρόπυργο τον Ιούνιο 2022, την πυρκαγιά σε αντιδραστήρα - απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32 του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα τον Ιανουάριο 2022, την έκρηξη, με τραυματισμό 3 εργαζομένων, σε αποθήκη με φιάλες προπανίου και υγραερίου στον Ασπρόπυργο, τον Ιούνιο 2021, την εκρηξη στο ΚΥΤ Ασπροπύργου και τις πυρκαγιές σε εργοστάσιο λαδιού και εργοστάσια ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο..
Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, παραμένει ανύπαρκτος ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
Στο συγκεκριμένο ατύχημα στην ΓΕΩΧΗΜ, όπως και σε προηγούμενα, για άλλη μια φορά η προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων ανάγεται σε «ατομική ευθύνη», με συστάσεις για κλείσιμο των παραθύρων και αποφυγή μετακινήσεων.
Συνολικά, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής λειτουργούν τουλάχιστον 23 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, που υπάγονται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ που αφορά στον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, εύφλεκτων, εκρηκτικών, τοξικών.
Γεγονός που σε συνδυασμό με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που μετατρέπει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας σε πιθανό στόχο – σε περίπτωση γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων – δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό της «βραδυφλεγούς βόμβας».
Αφήνουν «απροστάτευτους» εργαζόμενους και κατοίκους γιατί προτεραιότητα τους είναι η θωράκιση της επιχειρηματικής κερδοφορίας
Την επιχειρηματική ασυδοσία «διευκολύνει» η απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και η διατήρηση κενών στη νομοθεσία ώστε να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά.
Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γινόταν έστω και μια απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους θα απαιτούνταν χρόνια!
Γι' αυτήν την κατάσταση είναι συνένοχες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Όλες υλοποιούν την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θυσιάζει τις ανάγκες μας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον έλεγχο της παραγωγής και της οικονομίας, η υγεία και η ασφάλειά μας, το περιβάλλον, μαζί με τις υπόλοιπες ανάγκες μας, θα θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας τους.
Επικίνδυνη υποστελέχωση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας
Ταυτόχρονα, παραμένει η ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου - που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης βιομηχανικής ζώνης - καθώς και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.
Συγκεκριμένα στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο παραμένουν κενές 210 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τους επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις περισσότερων από 300 συμβασιούχων εργαζομένων ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει μαγνητικός τομογράφος και ψηφιακός μαστογράφος.
Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι:
- στις Α και Β Παθολογικές κλινικές, μετά από κάθε εφημερία, 2 η 3 γιατροί έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 60 ασθενείς διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου ενώ στην Πνευμονολογική έχουν απομείνει μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί
- στα νοσηλευτικά τμήματα 2 ή 3 νοσηλευτές ανα βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (45 ασθενείς στην Ορθοπαιδική) ενώ στη Μαιευτική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου σε όλες τις βάρδιες
- παρόμοια είναι η υποστελέχωση στις ΜΕΘ και ΜΑΦ, - όπου παραβιάζεται ακόμη και η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη στελέχωση τους, στα ΤΕΠ - όπου σε κάθε εφημερία, οι εργαζόμενοι «τρέχουν και δε φτάνουν», καθώς και στα ΤΕΙ και τη ΜΤΝ.
- λόγω των ελλείψεων προσωπικού, λειτουργούν μόνο 7 από τις 13 χειρουργικές αίθουσες και εκατοντάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για επέμβαση ενώ στους εργαζόμενους του Χειρουργείου – Αναισθησιολογικού και της ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων οφείλονται δεκάδες ημέρες ανάπαυσης
- Στο Μικροβιολογικό – Βιοχημικό, Αιματολογικό και Παθολογοανατομικό Εργαστήρια δεν επαρκούν οι υπάρχοντες γιατροί για την ασφαλή λειτουργία, ενώ όπως και στο τμήμα Φυσικοθεραπείας μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι
- το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, εκτός από τις ελλείψεις σε ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, εξακολουθεί να μην διαθέτει μαγνητικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποι, ακόμη και νοσηλευόμενοι ασθενείς, να αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για τις εξετάσεις
- στην Αιμοδοσία εργάζονται μόνο 3 ειδικευμένοι γιατροί, που δεν επαρκούν για τις ανάγκες, ενώ σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό παραβιάζεται η υπουργική απόφαση για την ασφαλή στελέχωση και λειτουργία και έχουν περιορισθεί οι ημέρες και ώρες αιμοδοσίας.
- στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, δεν έχουν αντικατασταθεί οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους συναδέλφους
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα κέντρα υγείας της περιοχής, όπου παραμένουν σε εργασιακή ομηρία δεκάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας:
- στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 46 οργανικές θέσεις προσωπικού.
- στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Μεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και παραμένουν κενές 20 οργανικές θέσεις προσωπικού. .
- στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου υπάρχουν μόνο 6 γιατροί και ελάχιστο προσωπικό, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο πρωινά τις καθημερινές ενώ στη Μάνδρα εξακολουθεί να μην υπάρχει Κέντρο Υγείας.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70096 τον Μάιο 2024)».
Καταλήγοντας, οι εργαζόμενοι του μεγάλου νοσοκομείου της Ελευσίνας επισημαίνουν: «Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει. Η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, η εφαρμογή των DRG, η επέκταση των Συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών.
Κερδισμένοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών, κέντρων αποκατάστασης και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξάνονται, την ίδια στιγμή που η φτώχεια «θεριεύει» στις λαϊκές οικογένειες.
Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε "χλωρό κλαρί"».