Σε ταχύτητες αναδιοργάνωσης είναι ο ΕΟΠΥΥ, με στόχο τη μετατροπή του "σε σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα"προϋπολογίζοντας το συνολικό ποσό των περίπου 100 εκατ. ευρώ για το 2024, βάσει του εγκεκριμένου Προγράμματος Προμηθειών.
«Στόχος είναι η μετατροπή του Οργανισμού σε Στρατηγικό Πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας που απαιτεί την θεσμική του ενδυνάμωση και την ενίσχυση των πόρων του», δήλωνε μερικούς μήνες πριν η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, απηχώντας τα σχέδια του Υπ. Υγείας για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.
Για αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του Προγράμματος, γύρω στα 75,8 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στην προώθηση των real-time οικονομικών ελέγχων, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.
Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων, υπηρεσίες ελέγχου των δαπανών, αποστολή ΦΥΚ κατ’ οίκον και υπηρεσίες σύνταξης ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων πρωταγωνιστούν.
Κατ’ οίκον διανομή ΦΥΚ
Η νέα υπηρεσία αποστολής ΦΥΚ σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, από τα φαρμακεία του οργανισμού ξεκίνησε ήδη την πιλοτική της λειτουργία. Αυτή η φάση φάρμακα θα λαμβάνουν περίπου 2 χιλιάδες δικαιούχοι, ενώ στην πλήρη μορφή της η υπηρεσία θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100 χιλιάδες ασθενείς.
Το ποσό που προβλέπεται από το Πρόγραμμα Προμηθειών για την υλοποίηση της κατ’οίκον διανομής ΦΥΚ είναι στα 10 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή την φάση αφορά δραστικές ουσίες φαρμάκων για ασθενείς με πνευμονική υπέρταση, κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσος κινητικού νευρώνα, όπως έχει γράψει το News4Health.
Έλεγχοι δαπανών σε πραγματικό χρόνο
Σήμερα, ο έλεγχος των δαπανών για παροχές υγείας γίνεται δειγματοληπτικά, σε ένα ποσοστό 5% επί των συνολικών δαπανών, με αναγωγή του αποτελέσματος στο σύνολο.
Αυτό το ποσοστό επιδιώκει να εκτινάξει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ουσιαστικά φθάνοντας το 100% των δαπανών που θα επιλεγούν στην κάθε κατηγορία ελέγχοντας σε πραγματικό χρόνο. Η παροχή θα πρέπει επίσης να τεκμηριώνεται ιατρικά πλήρως.
(έναντι 5%) και 100% ιατρική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας λήψης της παροχής πριν από την τιμολόγησή της, με έλεγχο των τιμολογήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.
Βάσει του προγράμματος προμηθειών λοιπόν προβλέπονται 20 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συστημάτων ελέγχου των δαπανών υγείας, σε πραγματικό χρόνο (real time), από ιδιωτικές εταιρείες.
Οι εκτιμήσεις θέλουν εξοικονομήσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τη διενέργεια real time ελέγχων στο 100% των δαπανών σε κατηγορίες δαπανών όπως η κλειστή νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις υψηλού κόστους. Με το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου οι εξοικονομήσεις υπολογίζεται σε περίπου 5,8 εκατ. ευρώ.
Ισολογισμοί
Με τον ΕΟΠΥΥ να μην έχει συντάξει ετήσιο ισολογισμό από την ίδρυση του 12 χρόνια πριν Διοίκηση και Υπ. Υγείας προχωρούν στην υλοποίηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων.
Περίπου 8 εκατ. ευρώ για 2 χρόνια θα διατεθούν σε εξωτερικό συνεργάτη, που θα αναλάβει να αποτυπώσει την οικονομική εικόνα του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα.
Ο ανάδοχος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση συλλογής, κατηγοριοποίησης, ελέγχου των καταχωρημένων ή και των προς καταχώρηση στοιχείων, για το κλείσιμο κάθε χρήσης (μετά την ημερομηνία απογραφής) του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με όσα προβλέπονται.
Πληροφοριακά συστήματα
Η αναβαθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ προϋπολογίζεται στα 15,3 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα κατευθυνθεί στην παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης/τροποποίησης λογισμικού, υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας και συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων καθώς και μετάπτωσης δεδομένων και εφαρμογών, στα υπάρχοντα Πληροφοριακά Συστήματα και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου του ΕΟΠΥΥ (SLA).
Επιπλέον 5 εκατ. ευρώ, για δύο χρόνια, θα διατεθούν σε υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου, 11,7 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και 5,8 εκατ. ευρώ για προμήθεια αδειών και παροχή υπηρεσιών ΒΔ DBaaS.