Στη σύγχρονη εποχή, τα γυμναστήρια αποτελούν χώρο για άτομα κάθε ηλικίας. Όλο και περισσότερο κόσμος θέλει να χτίσει γραμμωμένο σώμα και να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα. Ωστόσο, αυτός ο στόχος μόνο εύκολος δεν είναι. Η πλειοψηφία συνήθως παρατάει την προσπάθεια στη μέση και διαμαρτύρεται ότι δε μπορεί να αποκτήσει το όγκο που επιθυμεί.
Αν τελικά δουλεύεις σκληρά αλλά δε βλέπεις τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε πιθανότητα κάνεις ένα ή τα περισσότερα από τα παρακάτω λάθη.
1. Δεν προπονείσαι έντονα
Αν θέλεις να αποκτήσεις όγκο, τότε πρέπει να την ιδρώσεις τη φανέλα. Χρειάζεται να φτάσεις στα όρια σου και να μην συμβιβάζεσαι με λίγα κιλά. Χρειάζεται να δοκιμάσεις τις αντοχές σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δυσκολεύεσαι στις τελευταίες επαναλήψεις των σετ σου για να προκαλέσεις στο σώμα σου να βελτιωθεί.
2. Προπονείσαι υπερβολικά πολλή ώρα
Αν γυμνάζεσαι καθημερινά με πάνω 2ψηφιο αριθμό σετ για κάθε μέρος του σώματος, τότε υπάρχει ο κίνδυνος κόπωσης, τραυματισμού αλλά και βαρεμάρας. Προσπάθησε να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο 3-4 φορές την εβδομάδα, με ένα πρόγραμμα 45 λεπτών. Όταν βρίσκεσαι στο γυμναστήριο, εκμεταλλεύσου κάθε λεπτό.
3. Κυνηγάς να σηκώσεις κάθε φορά και περισσότερα κιλά
Σίγουρα, το να ανεβάζεις κιλά μετά από λίγες εβδομάδες άσκησης, είναι θεμιτό και δεν κάνει κακό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κυνηγάς το ρεκόρ. Το να επιχειρήσεις να σηκώσεις 50 κιλά πάγκο για μία επανάληψη, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει τόσο όσο το να πραγματοποιήσεις περισσότερες επαναλήψεις με λίγο λιγότερα κιλά.
4. Η λαβή σου σε περιορίζει
Οι περισσότεροι από μας, περιορίζουμε την δύναμη μας όταν κάνουμε ασκήσεις για την πλάτη λόγω της λαβής με τη οποία κρατάμε τα βάρη. Ως εκ τούτου, οι στοχευμένοι μυς δεν κουράζονται αρκετά, διότι κουράζονται πρώτα οι βραχίονες. Συνεπώς, δεν αναπτύσσεται αρκετά ο μυς που θες. Συμβουλεύσου το γυμναστή σου, για την κατάλληλη λαβή σε κάθε άσκηση που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
5: Δεν κάνεις αρκετά κλασσικά σετ
Τα superset, τα dropset και άλλα είναι πολύτιμα εργαλεία αλλά δεν πρέπει να παραμελείς την αξία των κλασσικών σετ. Εστίασε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σου στο γυμναστήριο σε 3-4 σκληρά σετ των 8-10 επαναλήψεων, με βαράκια που θα σε δυσκολέψουν στις τελευταίες επαναλήψεις κάθε σετ.
6. Δεν τρως αρκετά
«Η μέτρηση των θερμίδων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο σημαντική για κάποιον που προσπαθεί να πάρει βάρος παρά για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος», εξηγεί ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Douglas Kalman, Ph.D., στο μάθημα Foundations of Fitness Nutrition του Bodybuilding.com . «Πολλοί από τους λεγόμενους σκληροπυρηνικούς απλώς πιστεύουν ότι τρώνε πολύ, αλλά μια πιο αντικειμενική μέτρηση τους δείχνει σε ποιες τροφές υστερούν».
Για να λύσεις το πρόβλημα χρησιμοποίησε ένα μετρητή θερμίδων και θέσε μαζί με τον διαιτολόγο σου τον στόχο.
7. Τα κάνεις όλα μόνος σου
Το χτίσιμο όγκου είναι ατομική υπόθεση αλλά δεν χρειάζεται να το περάσεις μόνος σου. Είναι σημαντικό να έχει ένα καλό δίκτυο ατόμων που εμπιστεύεσαι για συμβουλές. Ένας γυμναστής, ένα διατροφολόγος και ένας έμπειρος φίλος σε θέματα γυμναστηρίου μπορεί να σε συνοδεύσουν στο ταξίδι σου για το χτίσιμο μυϊκής μάζας.
ΠΗΓΗ: bodybuilding