Το μέλι χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για να θεραπεύσει πάρα πολλές παθήσεις. Μετά το τέλος του 19ου αιώνα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το μέλι μπορεί να προστατέψει το σώμα μας από την καταστροφή που προκαλούν τα βακτήρια. Κάποια μέλια επίσης ενισχύσουν την παραγωγή των ειδικών κυττάρων που μπορούν να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς από την μόλυνση. Το μέλι μάνουκα έχει μια αντιφλεγμονώδης δράση που μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και την φλεγμονή. Παρόλα αυτά δεν είναι όλα τα μέλια ίδια. Η αντιβακτηριδιακή ποιότητα του μελιού εξαρτάται από τον τύπο του μελιού και από την περίοδο συγκομιδής του. Κάποια είδη μελιού μπορεί να είναι 100 φορές πιο αντιβακτηριδιακά από άλλα.
Τι περιέχει το μέλι αυτό
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου χαρίζει στο μέλι την αντιβιοτική του ποιότητα. Ωστόσο, κάποιοι τύποι όπως το μέλι μάνουκα έχει μοναδικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μια από τις βασικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού αυτού είναι ένα συστατικό που ονομάζεται μεθυλγλυοξάλη (MGO). Η MGO προέρχεται από τη μετατροπή μιας άλλης ένωσης στο μέλι Manuka (μάνουκα) γνωστής ως διυδροξυακετόνη (DHA), η οποία βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο μέλι και η οποία βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του Manuka. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της MGO τόσο μεγαλύτερη η αντιβακτηριδιακή δράση. Κάποιοι παραγωγοί αυτού του μελιού χρησιμοποιούν μια κλίμακα για να δείξουν πόσο MGO περιέχει το μέλι τους ωστόσο ερευνητές και γιατροί δεν είναι σίγουροι αν αυτό όντως ιατρικά μιλώντας έχει βάση.
Η χρήση του μελιού
Η βασική ιατρική χρήση του μελιού αυτού είναι η επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Έρευνες έδειξαν ότι το μέλι αυτό αποτελεσματικό επίσης και στις εξής περιπτώσεις:
- Έκζεμα και δερματίτιδα
- Για την ανακούφιση βήχα και ξηρού λαιμού
- στην χώνεψη
Παρόλα αυτά χρειάζονται επίσης νέες έρευνες γύρω από τα συμπεράσματα αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές νέες μελέτες γύρω από το μέλι αυτό δείχνουν ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό πάνω σε πληγές και στα έλκη των ποδιών ενώ μπορεί να είναι εξίσου βοηθητικό και ενισχυτικό στις μολύνσεις.
Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει επίσης ότι ο μέλι αυτό προλαμβάνει την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα μειώνοντας τη συσσώρευση της πλάκας. Επίσης, άλλες έρευνες βλέπουν ότι μειώνει την φλεγμονή στον οισοφάγο η οποία προκαλείται από χημειοθεραπείες που χρησιμοποιούνται στους καρκινοπαθείς. Μια άλλη ιδιότητά του μελιού είναι ότι σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά η χρήση του δεν δημιουργεί ανθεκτικά βακτήρια, γεγονός το οποίο παρατηρείται μετά την έκθεση με απλά αντιβιοτικά. Παρόλα αυτά οι μελέτες που έχουν γίνει αφορούν μικρό αριθμό ατόμων και μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ότι όντως το μέλι αυτό βοηθά στην ρύθμιση της χοληστερόλης ή στην ρύθμιση των βακτηρίων στο στομάχι. Επίσης, καμία μεγάλη μελέτη δεν έχει εξετάζει τις ιδιότητές του γύρω από τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις μυκητιάσεις.
Πιθανές παρενέργειες
- Αλλεργικές αντιδράσεις ειδικά στα άτομα που είναι αλλεργικά στις μέλισσες
- Αύξηση του σακχάρου στο αίμα αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα
- Παρενέργειες σε κάποια φάρμακα που λαμβάνουν όσοι κάνουν χημειοθεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωσή του.
Απόδοση από το https://www.webmd.com