Από τις καρδιακές αρρυθμίες, η πιο συχνή είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές. Υπολογίζεται πως περίπου 250.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και της αποτελεσματικότερης ανίχνευσης της κολπικής μαρμαρυγής.
Στην αρρυθμία αυτή, οι κόλποι (οι δύο προς τα πάνω κοιλότητες της καρδιάς) χτυπούν ιδιαίτερα γρήγορα, χαοτικά και πλήρως άρρυθμα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται οργανωμένη και αποτελεσματική συστολή τους. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ενδέχεται να παραπονιούνται για συμπτώματα, άλλοτε έντονα, αλλά κυρίως είναι ευάλωτοι σε επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες ίσως βελτιώσουν την μακροπρόθεσμη προοπτική για άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερα επεισόδια και καλύτερα ποιότητα ζωής.
Λάβε τα μέτρα σου
΄Μπορείτε να λάβετε τα εξής μέτρα για να απολαύσετε έναν υγιή και ενεργό τρόπο ζωής, πέρα από τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και άλλων τυπικών θεραπειών:
- Αν καπνίζετε, κόψτε το.
- Ελέγξτε την υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Λάβετε θεραπεία για την άπνοια ύπνου εάν την έχετε.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
- Μην πίνετε αλκοόλ ή καταναλώστε με μέτρο.
- Διατηρήστε τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σας σε υγιή επίπεδα.
- Κάντε τακτική άσκηση.
- Λάβετε τα συνιστώμενα εμβόλια για τη γρίπη και την πνευμονία, ειδικά εάν έχετε καρδιακές παθήσεις.
- Φροντίστε επίσης να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τυχόν νέα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συμπληρωμάτων βοτάνων. Μερικές φορές αυτά μπορούν
- να αλληλεπιδράσουν με επιβλαβές τρόπο με τη βαρφαρίνη, απευθείας από του στόματος αντιπηκτικά ή φάρμακα που ρυθμίζουν τον ρυθμό.
Αν και η ικανότητά σας να προλαμβάνετε ή να θεραπεύετε την κολπική μαρμαρυγή με έναν υγιεινό τρόπο ζωής φτάνει μέχρι άνθρωποι, τότε κάντε και χρήση φαρμάκων, αφού συμβουλευτείτε τ γιαρό σας. Με την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή, μπορείτε ακόμα να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, την πιο επικίνδυνη επιπλοκή αυτού του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool