Το ΑΠΘ ανέπτυξε μια νέα εξέταση πρόβλεψης της οστεοαρθρίτιδας, για όλες τις ηλικίες, η οποία θα παρουσιάζει την συνολική εικόνα των αρθρώσεων, εντοπίζοντας τον αρθρικό χόνδρο που βρίσκεται σε «κίνδυνο» και την πιθανή εξέλιξη που μπορεί να έχει στο μέλλον.
«Με αυτή την εξέταση μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος αρθρικός χόνδρος είναι εν κινδύνω και πώς αυτός θα εξελιχθεί στο μέλλον ανάλογα με την ηλικία, την δουλειά, τη σωματοδομή κ.ο.κ.» δήλωσε αποκλειστικά στο News4health ο καθηγητής και διευθυντής A’ Ορθοπαιδικής κλινικής ΑΠΘ, νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Παναγιώτης Κ. Γκιβίσης.
«Είμαστε στα τελικά στάδια δεδομένων και μέσω αυτής της εξέτασης θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και εμείς την δική μας συμβολή στην επίλυση της οστεοαρθρίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στο Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών UF Scripps Biomedical Research, Patrick Griffin και Mi Ra Chang, ανακάλυψαν έναν πιθανό νέο στόχο για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στην πρωτεΐνη RORβ (βήτα), η οποία θα μπορούσε «να αποτελέσει μια χρήσιμη νέα στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων» δήλωσε ο Griffin, καθηγητής μοριακής ιατρικής και επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος ερευνών στο PLOS One, όπου έγινε και η δημοσίευση των ευρημάτων της έρευνας.
Σχετικά με αυτή τη πρωτεΐνη, απάντησε ο κ. Γκιβίσης ο οποίος χαρακτηρίζοντας αυτή την μελέτη ως μια «καταπληκτική προοπτική» αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας, συμπλήρωσε πως «αν καταφέρει να γίνει πράξη η συγκεκριμένη πρωτεΐνη η οποία βοηθάει τα χονδροκύτταρα να είναι πιο λειτουργικά τότε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πλέον ουσιαστικής θεραπείας της απώλειας του αρθρικού χόνδρου και ιδίως αν συνδυαστεί με κάποιες εξετάσεις πρόληψης».
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται;
Σύμφωνα με τον κ. Γκιβίση, η οστεοαρθρίτιδα είναι η εκφύλιση και η σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
«Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή, όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής, θα εμφανίσουν κάποιο βαθμό οστεοαρθρίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε πως «όσο μεγαλώνει κανείς τόσο και πιο επιρρεπής γίνεται στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας».
Τρόποι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας
Η καλύτερη θεραπεία σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της A’ Ορθοπαιδικής κλινικής ΑΠΘ, νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου είναι η πρόληψη. Ειδικότερα μερικοί τρόποι που προτείνει να ακολουθούν οι άνθρωποι προκειμένου να «προλάβουν» την εμφάνιση αυτής της πάθησης είναι οι εξής:
- Διατήρηση υγιούς βάρους
Το σωματικό βάρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων καθώς το περιττό βάρος επηρεάζει σημαντικά τις αρθρώσεις και τις επιβαρύνει με αποτέλεσμα να τις φθείρει με την πάροδο του χρόνου.
- Η καλή άσκηση (περπάτημα)
Το μυστικό για υγιείς αρθρώσεις είναι η διατήρηση της ελαστικότητας και κινητικότητας τους, συνεπώς σύμφωνα και με το κ. Γκιβίση η άσκηση «βοηθάει τα οστά και τον αρθρικό χόνδρο να αναγεννιούνται».
- Η καλή διατροφή
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, συμβάλετε στην μείωση του σωματικού βάρους, συνεπώς και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
- Ο καλός ύπνος
Τέλος, σημαντικό ρόλο στη καλή λειτουργία των αρθρώσεων, εκτός από την διατροφή έχει ο καλός και επαρκής ύπνος.
Όλοι αυτοί οι τρόποι βοηθούν στην αναγέννηση των οστών και των αρθρικών χόνδρων