Στην έκθεση για το 2022, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (12/9), το Παγκόσμιο Ταμείο Καταπολέμησης AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας ανέφεραν ότι ο αριθμός των ατόμων που απέκτησαν πρόσβαση στην πρόληψη και θεραπεία ανέκαμψε πέρυσι μετά την πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία 20 έτη το 2020.
Ωστόσο, δεν έχει ανακτηθεί όλο το χαμένο έδαφος, ανέφερε ο επικεφαλής του Ταμείου, Πίτερ Σαντς.
«Οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά για να ανακάμψουν από την τρομερή αναταραχή του 2020... αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από αυτές τις ασθένειες», είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.
Για παράδειγμα, οι αριθμοί που έλαβαν θεραπεία για τη φυματίωση μειώθηκαν κατά 19% το 2020, σε 4,5 εκατομμύρια. Το 2021, αυτό αυξήθηκε κατά 12%, σε 5,3 εκατομμύρια - ακόμα λίγο κάτω από τα 5,5 εκατομμύρια για θεραπεία πριν από την πανδημία. Ενώ τα προγράμματα για την ελονοσία και το AIDS ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, ο αντίκτυπος της πανδημίας σημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι εκτός τροχιάς προς τον στόχο του τερματισμού των ασθενειών έως το 2030.
Ο Σαντς προειδοποίησε επίσης ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας επιστιστικής κρίσης επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα έκανε χειρότερη την κατάσταση.
Οι μολυσματικές ασθένειες είναι συνήθως πολύ πιο θανατηφόρες για άτομα των οποίων το σώμα είναι εξασθενημένο από τον υποσιτισμό και επίσης δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στις προσπάθειες θεραπείας ή πρόληψης. Ως εκ τούτου, ο Sands είπε ότι είναι «πιθανόν» ότι το Ταμείο θα πρέπει να συνεργαστεί με τους εταίρους για να παρέχει περισσότερη διατροφική υποστήριξη από ποτέ πριν, προκειμένου να συνεχίσει να σώζει ζωές.
Η έκθεση εκτιμά ότι η δουλειά του Ταμείου με χώρες έχει σώσει περίπου 50 εκατομμύρια ζωές από την έναρξή του το 2002. Ξόδεψε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να μετριάσει τον αντίκτυπο της COVID-19 στους βασικούς τομείς του και να καταπολεμήσει την πανδημία, από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.
Για να συνεχίσει το έργο του, το Παγκόσμιο Ταμείο στοχεύει τώρα να συγκεντρώσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια για τον επόμενο τριετή κύκλο χρηματοδότησής του, από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου και υπάρχουν σχέδια για μια διάσκεψη δέσμευσης την επόμενη εβδομάδα, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
ΠΗΓΗ: Reuters