Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής με Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με Πρόεδρο τον Καθ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΕΟΤ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με Πρόεδρο τον κ. Γιώργο Πατούλη.
Η όλη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρα Τουρισμού Υγείας, μακροζωίας, αντιγήρανσης και ευζωίας, για ποιοτικό και δωδεκάμηνο βιώσιμο τουρισμό στο υπέροχο και μοναδικό κλίμα της χώρας μας με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιστορία της και πολιτισμό της.
Στο συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παρουσία Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και ανθρώπων του Ακαδημαϊκού χώρου, θα συμμετέχουν εκλεκτοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καταξιωμένοι με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική, τον Τουρισμό Υγείας καθώς και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
Τάση επιστροφής στα φυσικά θεραπευτικά μέσα
Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επιστροφής στα φυσικά θεραπευτικά μέσα για τη φροντίδα της σωματικής, πνευματικής και της ψυχικής υγείας. H τάση αυτή, στάση ζωής στις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις, οδηγεί σε μια στροφή προς τον θεραπευτικό τουρισμό, όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται σημαντικές λουτροπόλεις, στις οποίες υλοποιούνται εξειδικευμένα τουριστικά προγράμματα για ασθενείς αλλά και υγιείς για πρόληψη και συντήρηση της νεανικότητας στο πλαίσιο της μακροζωίας και ευζωίας. Επιπλέον, η ανάδειξη της χώρας μας ως παγκόσμιο healthresort - medispa για άτομα τρίτης ηλικίας, χρονίως πάσχοντες, αλλά και προληπτικά, θα συμβάλλει στην αναστολή του «braindrain» με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του «braingain», καθόσον θα αυξάνεται το ενδιαφέρον διεθνώς για την αναζήτηση αναβαθμισμένων ιατρικών υπηρεσιών θεραπείας, αποκατάστασης, αντιγήρανσης και ευεξίας στην Ελλάδα.
Σε νέα εποχή εισέρχεται ο Ιαματικός Τουρισμός – Θερμαλισμός με την επιστημονική τεκμηρίωση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματικής που διακονείται από Ειδικούς Ιατρούς. Οι επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν τα 30 εκατ. ευρώ από το 2026, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προωθώντας και προβάλλοντας τις 85 ήδη αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές με δυνατότητα για κατασκευή και ανακαίνιση υπάρχουσων υποδομών σε πανελλήνια κλίμακα με πόρους 22 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Τουρισμού. Στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα οι 34 ήδη επιχειρήσεις θα ανέλθουν στις 40, ικανές να ανταγωνιστούν τα πανευρωπαϊκά 12.000 θέρετρα ιαματικού τουρισμού, ευεξίας και medispa με τζίρο 30 δισ. ευρώ, με τον αντίστοιχο παγκόσμιο άνω των 72 δισ. ευρώ και περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους. Περαιτέρω η ένταξη στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για κέντρα Ιαματικής Ιατρικής και Θερμαλισμού με παροχές θεραπείας, αποθεραπείας, ευεξίας και πρόληψης, ενδυναμώνει την σύγχρονη τάση αξιοποίησης των ιαματικών μας πηγών στο πλαίσιο της Ιαματικής Ιατρικής και όχι της παλαιάς αντίληψης της χρήσης των λουτρών με εμπειρική γνώση και εφαρμογή.
Ο ρόλος της Ελλάδας στον Ιαματικό Τουρισμό
Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της Ευρωπαϊκής αγοράς Ιαματικού Τουρισμού με το εξειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό εκπαιδευμένο στα θεραπευτικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την ΑΔΑ Υπουργών Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Μίνας Γκάγκα ενώ ο Νόμος του 2013 δίνει τη δυνατότητα ένταξης των κέντρων Ιαματικής Θεραπείας στην Π.Φ.Υ.
Περαιτέρω ο νέος Νόμος βελτιώνει και ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο στον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας. Επίσης η προοπτική λειτουργίας ιατρείων Π.Φ.Υ. στις Ξενοδοχειακές Μονάδες 4 ή 5 αστέρων δημιουργεί ευοίωνες συνθήκες ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού γι’ αυτό και ανακηρύχθηκε το 2024 Έτος Ιαματικού Τουρισμού, έπειτα από 7 Πανελλήνια και 3 Παγκόσμια Συνέδρια Ιαματικής Ιατρικής από το 2015, έτος ίδρυσης της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Κουσκούκη.
Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη, ενώ επίσης θα υπάρχει δυνατότητα online παρακολούθησης μέσω livestreaming.
Θα δοθεί δίπλωμα συμμετοχής.