«Σήμερα εκτός από τα εμβόλια έχουμε και αποτελεσματικά φάρμακα, που θεραπεύουν αλλά και που προλαμβάνουν την Covid-19. Η καθημερινότητα μας άλλαξε. Τα μέτρα χαλάρωσαν, οδηγώντας σε μια σχεδόν κανονική λειτουργία της κοινωνίας», ανέφερε ο Αλβέρτος Μπουρλά, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρόεδρος της Pfizer ξεκαθάρισε, όμως, πως αυτή η χαλάρωση έφερε και πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων. «Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». «Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Αλλά δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί», υπογραμμισε ο κ. Μπουρλα
Για τον επικεφαλής της Pfizer, είναι αναγκαίο να βρεθεί ένα εμβόλιο με μεγαλύτερη χρονικά προστασία, ώστε να αποτρέψει και την κούραση των πολιτών από τις επαναλαμβανόμενες δόσεις.
Από τη μια πλευρά ο κ. Μπουρλά ανέδειξε την εμπειρία δεκαετιών για την τεχνολογία των mRNA εμβολίων που συγκεντρώθηκε, αλλά και εμπειρία διενέργειας αποτελεσματικότερων κλινικών μελετών, όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και άλλες παθήσεις. «Έχουμε κάνει πολλά βήματα σε λίγα χρόνια. Κατανοήσαμε την αξία της Επιστήμης. Η Πολιτεία αντιλήφθηκε την αξία της διασύνδεσης αγοράς εργασίας και ακαδημαϊκής κοινότητας στην παραγωγή γνώσης» συμπλήρωσε
Μπουρλά: Έγινα πολλά λάθη κατά την πανδημία
Από την άλλη, όμως, έγιναν και πολλά λάθη κατά την πανδημία. Χαρακτηριστικότερη είναι η αξιολόγηση της αξίας των εμβολίων βάσει των πολιτικών απόψεων του καθενός μας και το να φορά κανείς μάσκα ή όχι ανάλογα με τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις! Αλλά και οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα των εμβολίων θεωρεί πως ήταν λάθος, καθώς ετέθησαν από τις πολιτικές κυβερνήσεις των χωρών και όχι από τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση μιας νέας πανδημίας ο κ. Μπουρλά ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάποια συνταγή που να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε ως εφαλτήριο στις μεγάλες κρίσεις υγείας είναι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».
Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορούμε να αναμένουμε mRNA εμβόλια για τον καρκίνο
Ο CEO της Pfizer αναφέρθηκε και στα mRNA εμβόλια που μπορούν να αναπτυχθούν για την πρόληψη άλλων ασθενειών. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι «τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι πιθανόν να βρούμε εμβόλια για άλλες αρρώστιες με τη χρήση της τεχνολογίας mRNA. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορούμε να αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο και στα επόμενα 2 χρόνια εμβόλια για άλλες ασθένειες. Μόνο στην τεχνολογία mRNA σε δύο χρόνια αποκτήσαμε εμπειρία δεκαετίας, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες εφαρμογές» τόνισε, επισημαίνοντας τις «αλλαγές που σημειώθηκαν στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι κλινικές έρευνες».
Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών για την ανακάλυψη του εμβολίου ο κ. Bourla σημείωσε ότι: «Στην περίπτωση της πανδημίας κάναμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά, καθώς οι εταιρείες συνεργαστήκαμε, αφενός επειδή ήταν πολύ μεγάλη η ανάγκη, αλλά και λόγω του ότι η κρίση είχε πολιτικοποιηθεί έντονα. Η διαφάνεια και η άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας ήταν αυτά που βοήθησαν πολύ στο να δημιουργηθεί ένα πνεύμα άμιλλας».
Όσον αφορά την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι «έχουμε χιλιάδες επιστήμονες με τεράστιο δυναμικό αλλά δεν έχουν την ευκαιρία. Ήμουν σίγουρος ότι αν δημιουργήσουμε στην Θεσσαλονίκη ένα κέντρο θα είχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως και έγινε. Το κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη επιδεικνύει φανταστικά αποτελέσματα, ενώ πολλοί CEO άλλων εταιρειών έχουν ήδη πάρει την απόφαση να έρθουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη».