Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης αναφέρθηκε στην ορθή διαχείριση ασθενούς με κορονοϊό στο νοσοκομείο και στο σπίτι τονίζοντας ποιες μεταβλητές παίζουν ρόλο στην ανάρρωσή του από το webinar που πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ με αφορμή την εξέλιξης της πανδημίας στις 20/12.
Ό καθηγητής ανέλυσε την υποστηρικτική αγωγή στον ασθενή με COVID-19 υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση του ασθενούς που βρίσκεται εκτός νοσοκομείου βασίζεται στο τρίπτυχο θερμόμετρο, οξύμετρο και σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Ο ρόλος των αντιβιοτικών και των κορτικοστεροειδών
Η κοινή πρακτική χορήγησης αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών ή ακόμα και οξυγόνου κατ’ οίκον είναι εσφαλμένη και μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Εντός του νοσοκομείου, η αντιμετώπιση της νόσου είναι σύνθετη καθώς η COVID-19 είναι μια πολυσυστηματική νόσος που εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Η σωστή εφαρμογή οξυγονοθεραπείας είναι καίρια στην αντιμετώπιση των ασθενών.
Το φαινόμενο της σιωπηλής υποξίας είναι συχνό φαινόμενο στη COVID-19 και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η έγκαιρη αναγνώριση της υποξυγοναιμίας. Η εφαρμογή της ρινικής κάνουλας υψηλής ροής (high nasal flow) αποτελεί σημαντική παρέμβαση με ουσιαστικό όφελος για τον ασθενή.
Τα κορτικοστεροειδή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μέτριες δόσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ η αντιπηκτική αγωγή και τα αντιβιοτικά μόνο επί συγκεκριμένων ενδείξεων σε εξατομικευμένη βάση ανά ασθενή. Τέλος, οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν και συννοσηρότητες που να απο ρυθμιστούν κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και για αυτό δεν πρέπει να καθυστερούμε να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και να κάνουμε αυτά που μας συστήνουν οι θεράποντες ιατροί.
Η μεταβλητή που προκάλεσε πολιτική κόντρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική μεταβλητή που παίζει ρόλο στην ίαση των ασθενών είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας, μεταβλητή που «φώτισε» η έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα.
Σύμφωνα με την μελέτη τους που αφορά στους παράγοντες που αυξάνουν την θνητότητα στις ΜΕΘ, αυτή (σ.σ θνητότητα) ήταν σημαντικά αυξημένη όταν υπήρχαν πάνω από 400 διασωληνωμένοι ασθενείς. Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ ή μακριά από την περιοχή της Αττικής συνδεόταν επίσης με σημαντικά αυξημένη θνητότητα.
Συνοπτικά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που προκάλεσε πολιτική «θύελλα» στη Βουλή, οι θάνατοι από κορονοϊό συνδέθηκαν με 3 συνθήκες:
με τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών COVID
με τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ
με την περιφέρεια που νοσηλεύεται κάποιος
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Μάιο και σύμφωνα με όσα δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έχει ορισμένες «αδυναμίες» καθώς υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που επηρεάζουν την θνητότητα.
Σχετικά με τη υψηλή θνητότητα που παρατηρείται εκτός ΜΕΘ (88,4%), η κ. Γκάγκα είχε δηλώσει ότι αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η καθυστερημένη άφιξη των ασθενών COVID στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να διασωληνωθούν και να καταλήξουν μέσα σε μισή ώρα.
Η ίδια ανέφερε ότι για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να εξετάσουμε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και πολλά ακόμη δεδομένα.
Οι ενστάσεις Μαγιορκίνη για τη μελέτη
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας σχολιάζοντας τη μελέτη αναφέρθηκε στις ελλείψεις της τονίζοντας ότι δεν αναφέρει πόσοι ήταν εμβολιασμένοι και αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισότητες από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Το δεύτερο στοιχείο που δεν έχουν συμπεριλάβει όπως είπε είναι τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια και το βλέπουν συνολικά. «Δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική. Είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται περισσότερη ανάλυση» σχολίασε.
Φυσικά ο εμβολιασμός αποτελεί μια ακόμα μεταβλητή που παίζει μεγάλο ρόλο στην θεραπεία του ασθενούς όπως έχουν τονίσει πολλάκις οι επιστήμονες.