Συγκεκριμένα, το 2024 και έως τις 31 Ιουλίου, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 69 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό WNV. Τα κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (31), την Ιταλία (25), την Ισπανία (5), την Αυστρία (2), την Ουγγαρία (2), τη Σερβία (2), τη Γαλλία (1) και τη Ρουμανία (1). Ταυτόχρονα οκτώ θάνατοι αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (5), την Ιταλία (2) και την Ισπανία (1).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος είναι εντός του αναμενόμενου εύρους, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα έτη. Οι κλινικοί δείκτες και οι δείκτες σοβαρότητας είναι επίσης παρόμοιοι με τα προηγούμενα έτη. Όλες οι περιφέρειες που επλήγησαν φέτος είτε είχαν ήδη πληγεί στο παρελθόν είτε είχαν γειτονικές περιφέρειες που έχουν αναφέρει κρούσματα.
Δεδομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών όπως η ζέστη και η υγρασία για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, αναμένονται επιπλέον κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες.
Περίπου το 20% των λοιμώξεων από τον WNV στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει πυρετό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κακουχία, πυρετός, έμετος και κόπωση. Λιγότερο από το 1% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.
Ο WNV μεταδίδεται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Η μετάδοση είναι πιο συχνή μεταξύ των πτηνών, αλλά οι άνθρωποι και τα θηλαστικά μπορούν επίσης να μολυνθούν. Περίπου το 80% των λοιμώξεων σε ανθρώπους δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα στον άνθρωπο εμφανίζονται μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, όταν τα κουνούπια είναι ενεργά.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει ευρεία γεωγραφική κυκλοφορία στην Ευρώπη λόγω της αφθονίας των κουνουπιών Culex pipiens που είναι υπεύθυνα για την εξάπλωσή του. Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού είναι ιθαγενές στην Ευρώπη και υπάρχει σε όλη την επικράτειά της.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη της μόλυνσης από τον WNV περιλαμβάνουν τη χρήση αντικουνουπικών, τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και τον ύπνο σε προστατευμένα ή κλιματιζόμενα δωμάτια.
Το ECDC παρέχει εβδομαδιαίες επιδημιολογικές ενημερώσεις με πληροφορίες σχετικά με τους τόπους μόλυνσης, καθώς και πιο λεπτομερείς μηνιαίες ενημερώσεις που παρέχουν επίσης τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων σε ανθρώπους και ζώα. Για περισσότερες πληροφορίες και τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ανατρέξτε στις ιστοσελίδες του ECDC σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου.