Ο ιός mpox προκαλεί επιδημικές εκρήξεις, κυρίως, στην Αφρική, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει προσβληθεί από τον ιό. Ο ιός mpox παρουσίασε εκτενή διασπορά ανά την υφήλιο κατά την περίοδο μετά το Μάιο 2022 μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους. O ιός mpox παρουσίασε έξαρση την περίοδο του 2024 με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά και γειτονικές χώρες. Λόγω της κατάστασης, ο ΠΟΥ στις 14 Αυγούστου 2024 χαρακτήρισε την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (Public Health Emergency of International Concern (PHEIC).
Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2024, 16 χώρες της Αφρικής έχουν αναφέρει 7.535 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 32 θανάτων. Οι τρεις χώρες με την πλειοψηφία των κρουσμάτων το 2024 είναι η Δημοκρατία του Κονγκό (n = 6.169), το Μπουρούντι (n = 987) και η Νιγηρία (n = 94). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός ύποπτων κρουσμάτων mpox, δεν έχουν εξεταστεί λόγω περιορισμένης διαγνωστικής ικανότητας σε ορισμένες Αφρικανικές χώρες και, επομένως, ο παραπάνω αριθμός κρουσμάτων πιθανόν υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό τον λόγο ανακοινώνεται και ο αριθμός των ύποπτων περιστατικών. Το 2024, 15 χώρες έχουν αναφέρει συνολικά 36.787 ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 998 θανάτων.
H διαφορά της επιδημικής έκρηξης mpox του 2024 σε σχέση με το 2022 και 2023, έγκειται στο γενετικό τύπο του ιού. Ο mpox ταξινομείται σε δύο ομάδες (clades) τον Ι (με υποομάδες Ιa και Ib) και ΙΙ (με υποομάδες ΙIa και IIb). Ο ιός που ήταν υπεύθυνος για τα κρούσματα του 2022 και 2023 ανήκε στην υποομάδα ΙΙb, ενώ τα περιστατικά που παρουσίασαν έξαρση το καλοκαίρι του 2024 στην Αφρική ανήκουν στην ομάδα Ia και Ib με την τελευταία υποομάδα να εντοπίζεται, κυρίως, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις γειτονικές χώρες. Η ομάδα I έχει θεωρηθεί ότι πιθανόν παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα να προκαλεί σοβαρή νόσο, αλλά επειδή η ακριβής επιδημιολογική εικόνα των περιστατικών και των θανάτων δεν μπορεί να εκτιμηθεί, η σοβαρότητα της νόσου του ιού ομάδας I σε σχέση με την ομάδα II δεν μπορεί να τεκμηριωθεί.
Προς το παρόν ο ΠΟΥ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ενισχύσει τις προσπάθειες για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση και πρόληψη των περιστατικών mpox στην περιοχή της Αφρικής, και παράλληλα εκτιμά ότι ο κίνδυνος από mpox σε απομακρυσμένες περιοχές είναι χαμηλός. Για τον mpox υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, μπορούν να εμβολιάζονται, χωρίς κόστος για τον ενδιαφερόμενο, στα καθορισμένα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα.