Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει 250.000 επιπλέον θανάτους τον χρόνο από υποσιτισμό, διάρροια, ελονοσία και θερμοπληξία κατά το διάστημα 2030-2050.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα από το theconversation, τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, που ευνοούν την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών είναι τα εξής:
-
Οι πλημμύρες
Οι πλημμύρες, εκτός από τις καταστροφές που προκαλούν στο πέρασμα τους, επηρεάζουν ακόμη και την ποιότητα του νερού μεταδίδοντας επικίνδυνα βακτήρια τα οποία διευκολύνουν την εμφάνιση και την ανάπτυξη επικίνδυνων κουνουπιών που μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους.
Μια επώδυνη ιογενής ασθένεια που μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός. Πρόκειται για μια επικίνδυνη ασθένεια από την οποία νοσούν κάθε χρόνο περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.
Ο δάγκειος πυρετός, σύμφωνα με την έκθεση Lancet Countdown, αυξήθηκε περίπου κατά 12% από τη δεκαετία του 1950 μεταξύ των ετών 2012 και 2021.
Η ελονοσία επεκτάθηκε κατά 31% στις ορεινές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και σχεδόν 14% στα ορεινά της Αφρικής, καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν την ίδια περίοδο.
Επίσης, οι πλημμύρες μπορούν να μεταδώσουν και υδατογενείς οργανισμούς που προκαλούν ηπατίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες , όπως η χολέρα, ιδιαίτερα σε άτομα που ζουν σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
-
Η ξηρασία
Η ξηρασία μπορεί, επίσης, να υποβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι πληθυσμοί τρωκτικών εισέρχονται στις ανθρώπινες κοινότητες αναζητώντας τροφή, μεταδίδοντας ασθένειες όπως ο ιός hanta.
-
H υπερβολική ζέστη
Ένας άλλος σοβαρός κίνδυνος για την υγεία είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Για παράδειγμα το θερμικό στρες μπορεί να καταλήξει σε θερμοπληξία, γεγονός που μπορεί να βλάψει την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά ή να φέρει ακόμη και την θνησιμότητα.
Τα τωρινά στοιχεία, δείχνουν ότι κάθε χρόνο περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε δυνητικά θανατηφόρο θερμικό στρες.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμά ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 48% και έως και 76% μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.
Επίσης, η υπερβολική ζέστη μπορεί να αποτελεί σημαντική αιτία ανάπτυξης και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών για δύο λόγους:
-
Επηρεάζει την ασφάλεια τροφίμων και νερού
Η ζέστη επηρεάζει, επίσης, την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού για έναν αυξανόμενο πληθυσμό.
Η ανασκόπηση του Lancet διαπίστωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες το 2021 μείωσαν την καλλιεργητική περίοδο περίπου 9 ημέρες για το καλαμπόκι ή τον αραβόσιτο και 6 ημέρες για το σιτάρι σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2020.
-
Επηρεάζει την ποιότητα του αέρα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινωθεί από τους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής . Ο ζεστός καιρός και τα αέρια ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη συμβάλλουν στο όζον στο επίπεδο του εδάφους, ένα βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες, το άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από ζεστά, ξηρά τοπία αυξάνουν τον κίνδυνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την υγεία. Ο καπνός από μια πυρκαγιά φέρει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα .
Υπάρχει λύση; Ποια άτομα είναι πιο ευάλωτα
Πολλές ομάδες και ιατρικοί εμπειρογνώμονες εργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον «καταρράκτη» αρνητικών κλιματικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία.
Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Συχνά, τα πιο ευάλωτα άτομα, σε αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή καθώς δεν διαθέτουν τους πόρους για να προφυλαχθούν αυτή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, έχει κάνει έκκληση να βρεθεί το ζήτημα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.