Νέα μέθοδος για την απευθείας μεταφορά αντιβιοτικών και συγκεκριμένα της γενταμικίνης απευθείας στον ιστό της ουροδόχου κύστης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων δοκιμάστηκε από ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν νανογέλες οι οποίες σε συνδυασμό με ένα ειδικό πεπτίδιο (μια μικρή πρωτεΐνη) που βοηθά το φάρμακο να εισέλθει στο εσωτερικό των κυττάρων όπου κρύβονται τα βακτήρια κατάφεραν να εξαλείψουν πάνω από το 90% των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Nanomedicine.
«Αποδεικνύουμε όχι μόνο ότι αυτή η τεχνολογία είναι εφικτή, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική για μελλοντική κλινική χρήση και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει προς μια ενδεχόμενη θεραπεία των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης Michael Schurr, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τεχνολογία των νανογελών μπορεί να μεταφέρει ικανή ποσότητα γενταμικίνης- περίπου 36% περισσότερη γενταμικίνη μέσα στα κύτταρα σε σύγκριση με τις συνήθεις μεθόδους χορήγησης αντιβιοτικών. Επιπλέον, παρουσιάζει χαμηλή τοξικότητα, προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στα κύτταρα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα νανογέλη απελευθερώνουν το φάρμακο γρήγορα, γεγονός που βοηθά στην ταχύτερη θανάτωση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη.
«Αντίθετα, τα σημερινά αντιβιοτικά μπορεί να απαιτούν παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη θεραπεία για να είναι αποτελεσματικά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αντοχή και να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες, ιδίως σε όργανα όπως τα νεφρά», δήλωσε η συν-συγγραφέας της δημοσίευσης Devatha Nair, αναπληρώτρια καθηγήτρια κρανιοπροσωπικής βιολογίας, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιοϋλικών με βάση πολυμερή, στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή η μέθοδος χορήγησης φαρμάκων με βάση τα νανογέλη θα μπορούσε να έχει εφαρμογές πέρα από τις ουρολοιμώξεις. Για παράδειγμα, η ιδέα της χρήσης νανογελών για τη χορήγηση θεραπείας προήλθε από τη Σχολή Οδοντιατρικής του CU ως μια πιθανή προσέγγιση για τη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου.