O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε έναν νέο τύπο αντιβιοτικού για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Το χάπι με την ενεργό ουσία gepotidacin, αναμένεται να είναι διαθέσιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Το φάρμακο έχει πάρει έγκριση για λήψη από γυναίκες ηλικίας 12 ετών και άνω με μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή ουρολοιμώξεις. Περίπου οι μισές από όλες τις γυναίκες θα παρουσιάσουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους και περίπου το 30% θα έχουν ουρολοίμωξη που θα επανέλθει μετά τη θεραπεία.
Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις έχουν γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία τους.
Το νέο φάρμακο που αδειοδοτήθηκε στις ΗΠΑ είναι ο νέος τύπος από του στόματος χορηγούμενου αντιβιοτικού για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων που λαμβάνει έγκριση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Η ανάπτυξή του χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από επιχορηγήσεις από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών.
Πρόσφατα έχουν εγκριθεί και άλλα αντιβιοτικά για τις ουρολοιμώξεις, αν και εντάσσονται σε υπάρχουσες κατηγορίες φαρμάκων. Ένας τύπος πενικιλλίνης, εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024 για τη θεραπεία μη επιπλεγμένων ουρολοιμώξεων ενώ ένα άλλο σκεύασμα εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 για τη θεραπεία μη επιλεγμένων ουρολοιμώξεων σε γυναίκες που έχουν περιορισμένες ή καθόλου άλλες επιλογές θεραπείας με αντιβιοτικά.
Το νέο σκεύασμα λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε δύο ένζυμα που χρειάζονται τα βακτήρια για να αντιγράψουν τον εαυτό τους. Επειδή ο μηχανισμός δράσης του είναι στοχευμένος, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα τα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά σε αυτό, υπόσχονται οι παρασκευαστές του.
Σε κλινικές δοκιμές με περισσότερες από 3.000 γυναίκες και έφηβες, το φάρμακο -ένα χάπι που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα- είχε την ίδια ή και καλύτερη απόδοση από τη νιτροφουραντοΐνη, το αντιβιοτικό πρώτης γραμμής που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.
Οι κύριες παρενέργειές του ήταν η διάρροια, η οποία επηρέασε το 16% των ασθενών στην κλινική δοκιμή, και η ναυτία, η οποία επηρέασε το 9% των συμμετεχόντων. Τα περισσότερα από αυτά τα συμβάντα θεωρήθηκαν ήπια.
Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων περιλαμβάνουν συχνή ούρηση που είναι επώδυνη ή καίει, αιματηρά ούρα, χαμηλές κράμπες στο στομάχι και ανάγκη για ούρηση ακόμη και αφού μόλις έχει γίνει.
Πηγή: cnn.com