Η πρώτη νέα κατηγορία φαρμάκων για τη θεραπεία του οξέος πόνου εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια είναι γεγονός.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη σουζετριγίνη, το πρώτο φάρμακο μιας νέας οικογένειας μη-οπιοειδών παυσίπονων για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού οξέος πόνου, εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί από το περιοδικό Nature ως ένα από τα ορόσημα που θα καθόριζαν την επιστήμη το 2025.
Η σουζετριγίνη δρα σταματώντας τα νευρικά κύτταρα από το να στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο.
Σε αντίθεση με την οξυκωδόνη και άλλα οπιοειδή, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εθισμό επειδή επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, η σουζετριγίνη θεωρείται ότι δεν προκαλεί εθισμό επειδή στοχεύει σε νευρικά κύτταρα εκτός του εγκεφάλου.
«Ένα νέο, αποτελεσματικό φάρμακο για τον πόνο που δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει υπερδοσολογία ή εθισμό είναι ένα εργαλείο που αλλάζει τα δεδομένα στο παιχνίδι», δηλώνει στο EveryDay Health ο Keith Humphreys, PhD, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια.
Το νέο φάρμακο έχει εγκριθεί μόνο για τον οξύ πόνο, δηλαδή τον πόνο που διαρκεί συνήθως λιγότερο από τρεις μήνες. Δεν έχει εγκριθεί για χρόνιο πόνο.
«Η σημερινή έγκριση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη δημόσια υγεία στη διαχείριση του οξέος πόνου», σχολιάζει η Jacqueline Corrigan-Curay, MD, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA, σε δήλωσή της. «Μια νέα θεραπευτική κατηγορία μη οπιοειδών αναλγητικών για τον οξύ πόνο προσφέρει την ευκαιρία να αμβλυνθούν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών για τον πόνο και παρέχει στους ασθενείς μια άλλη θεραπευτική επιλογή».
Εναλλακτική και για τα οπιοειδή;
Σε δύο κλινικές δοκιμές προχωρημένου σταδίου σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες που είχαν μέτριο έως σοβαρό πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση, η σουζετριγίνη μείωσε τον πόνο σημαντικά περισσότερο από το εικονικό φάρμακο χωρίς να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων πέρυσι. Αλλά η σουζετριγίνη δεν ανακούφισε τον πόνο τόσο πολύ όσο το οπιοειδές υδροκωδόνη.
Σε μια άλλη κλινική δοκιμή σε περίπου 200 ασθενείς με έναν τύπο συμπίεσης νεύρων που προκαλεί ισχιαλγία διαπιστώθηκε επίσης ότι η σουζετριγίνη μείωσε σημαντικά τον πόνο. Αλλά οι άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις είτε έλαβαν σουζετριγίνη είτε εικονικό φάρμακο.
«Τα αποτελέσματα είναι πράγματι μεικτά, αλλά ακόμη και αν η σουζετριγίνη αντικαταστήσει τα οπιοειδή ως επιλογή πρώτης γραμμής θεραπείας του πόνου για ορισμένες μόνο διαδικασίες, αυτό θα μείωνε τον συνολικό κίνδυνο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να οδηγήσει τους ασθενείς σε διαταραχή λόγω της χρήσης οπιοειδών», εξηγεί ο Δρ Keith Humphreys, PhD