Η συνδυαστική αγωγή με ιβερμεκτίνη/αλβενδαζόλη για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από διάφορούς τύπους παρασίτων, συμπεριλαμβανομένης και της ξεχασμένης τροπικής νόσου, λεμφικής φιλαρίασης που ευθύνεται για το λεμφοίδημα, εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμάκων για τον Άνθρωπο(CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Στην αξιολόγηση του ΕΜΑ συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τον ΠΟΥ, τη Μοζαμβίκη, την Κένυα και την Αιθιοπία.
Ο συνδυασμός ιβερμεκτίνης/αλβενδαζόλης ενδείκνυται για χρήση σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, για τη θεραπεία των λοιμώξεων από έλμινθες που μεταδίδονται από το έδαφος (STH), οι οποίες προκαλούνται από διάφορους τύπους εντερικών παρασιτικών σκουληκιών και εξαπλώνονται μέσω του εδάφους που έχει μολυνθεί από ανθρώπινα περιττώματα σε περιοχές με κακή υγιεινή.
Μεταξύ των σκουληκιών που ευθύνονται για τις ασθένειες αυτές είναι το αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale, Necator americanus), τις ασκαρίδες (Ascaris lumbricoides), ο σκώληκας Τριχίουρος (Trichuris trichiura) και ο ανθρώπινος παθογόνος παρασιτικός στρογγυλός σκώληκας Strongyloides stercoralis.
Το φάρμακο αυτό ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία της μικροφιλαραιμίας (παρουσία προνυμφών σκουληκιών στο αίμα) σε ασθενείς με λεμφική φιλαρίαση (LF).
Λοιμώξεις που αφορούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού
Η λεμφική φιλαρίαση, κοινώς γνωστή ως ελεφαντίαση, βλάπτει το λεμφικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική διόγκωση των μελών του σώματος, προκαλώντας πόνο, σοβαρή αναπηρία και κοινωνικό στιγματισμό. Η ιβερμεκτίνη/αλβενδαζόλη ενδείκνυται για τη θεραπεία των περιπτώσεων λεμφικής φιλαρίασης που προκαλείται από το Wuchereria bancrofti, ένα παράσιτο το οποίο ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων παγκοσμίως.
Οι λοιμώξεις από έλμινθες που μεταδίδονται από το έδαφος συγκαταλέγονται στις πιο συχνές λοιμώξεις παγκοσμίως και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επηρεάζουν 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσον αφορά τη λεμφική φιλαρίαση, ο ΠΟΥ εκτίμησε το 2023 ότι 657 εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 χώρες ζουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ενώ 25 εκατομμύρια άνδρες πάσχουν από υδροκήλη (οίδημα στο όσχεο) και 15 εκατομμύρια άνθρωποι από λεμφοίδημα (πρήξιμο στους ιστούς του σώματος).
Το φάρμακο που υπόσχεται να δώσει ελπίδα στους ασθενείς συνδυάζει δύο δραστικές ουσίες: ιβερμεκτίνη και αλβενδαζόλη. Η ιβερμεκτίνη είναι ένας αντιπαρασιτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Η αλβενδαζόλη είναι επίσης ένα αντιπαρασιτικό ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων από εντερικά παράσιτα. Τόσο η ιβερμεκτίνη όσο και η αλβενδαζόλη περιλαμβάνονται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ.
Όταν συγχορηγούνται, η ιβερμεκτίνη και η αλβενδαζόλη δρουν σε συνέργεια. Η ιβερμεκτίνη στοχεύει το νευρικό και το μυϊκό σύστημα του παρασίτου, προκαλώντας παράλυση, ενώ η αλβενδαζόλη διαταράσσει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας του παρασίτου. Αυτή η διπλή προσέγγιση ακινητοποιεί και σκοτώνει το παράσιτο , βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες με την ιβερμεκτίνη/αλβενδαζόλη είναι πονοκέφαλος, κοιλιακό άλγος και αυξημένα ηπατικά ένζυμα.