Με την εμφάνιση της άκρως μεταδοτικής Όμικρον ένα ερώτημα πλανάται στον αέρα. Γιατί να μην επιδιώξω να προσβληθώ από τον ιό; Αφού είναι πιο ήπια και θα αποκτήσω φυσική ανοσία.
Το συγκεκριμένο ερώτημα προέρχεται από κάθε είδους άνθρωπο. Ανεμβολίαστο, εμβολιασμένο, με 2 δόσεις ή ακόμα και με 3 δόσεις. Ο εκτελεστικός διευθυντής Havey Institute for Global Health at Northwestern University Feinberg School of Medicine, Ρόμπερτ Μέρφι, μιλώντας στο CNN απαντάει ότι το να προσπαθείς να νοσήσεις με COVID είναι σαν να παίζεις με δυναμίτη.
Σε περίπτωση που σου έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό, σου παραθέτουμε 5 λόγους για να μην επιδιώξεις ποτέ να προσβληθείς εκούσια από την COVID-19.
1. «Δεν είναι ένα άσχημο κρυολόγημα»
Σημαντικός πυρετός, πόνοι στο σώμα, διογκωμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος και βαριά συμφόρηση αναφέρονται συχνά ακόμη και σε ηπιότερες περιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε ο Murphy, αφήνοντας τους ανθρώπους εξασθενημένους για μέρες.
«Οι άνθρωποι μιλούν για την Όμικρον σαν να πρόκειται για κρυολόγημα. Δεν πρόκειται για ένα άσχημο κρυολόγημα", είπε ο Murphy. «Είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια».
Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το CDC των ΗΠΑ έδειξε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου με COVID-19 ήταν υψηλότερος σε εμβολιασμένους άνω των 65 ετών, σε άτομα σε αποδυναμώμενο ανοσοποιητικό ή που είχαν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα υποκείμενα νοσήματα: διαβήτη, χρόνιες πνευμονολογικές, νευρολογικές ηπατικές, καρδιακές ασθένειες ή κάποια πάθηση στα νεφρά.
Ωστόσο, ακόμα και για τα άτομα χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου. Είναι μεν σωστό ότι με την Όμικρον κινδυνεύεις λιγότερο να νοσηλευτείς, να καταλήξεις σε ΜΕΘ ή να πεθάνεις. Δε σημαίνει απαραίτητα, όμως, ότι αποκλείεται να νοσήσεις σοβαρά. Ο κίνδυνος θανάτου δεν είναι 0% και γι αυτό δεν πρέπει να θες να μολυνθείς.
2. Μπορείς να αποκτήσεις το σύνδρομο Long COVID
Η απώλεια της όσφρησής σας (και επομένως της αίσθησης της γεύσης) έχει γίνει το πιο κοινό σύμπτωμα σε ήπιες περιπτώσεις Covid-19. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 80% των ανθρώπων ανακτούν την ικανότητα μέσα σε ένα μήνα περίπου, αλλά άλλοι εξακολουθούν να μην μπορούν να μυρίσουν ή να γευτούν μετά από έξι μήνες ή περισσότερο. Λίγοι άτυχοι μπορεί να μην ανακτήσουν ποτέ αυτές τις δύο αισθήσεις.
Όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό, είναι μόνο ένα από τα διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να διαρκέσουν μετά από λοίμωξη με Covid-19. Ονομάζεται σύνδρομο «Long Covid», kai χαρακτηρίζεται από τέτοια εξουθενωτικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, σοβαρή κόπωση, πυρετός, ζάλη, ομίχλη του εγκεφάλου, διάρροια, μυϊκοί και κοιλιακοί πόνοι, αλλαγές διάθεσης και δυσκολίες ύπνου.
Οι σοβαρές μορφές της μακροχρόνιας Covid μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά, καθώς και την ψυχική σας υγεία.
3. Μεταδίδεις την ασθένεια σε παιδιά
Δεδομένου ότι οι αναμνηστικές δόσεις δεν έχουν εγκριθεί για τα παιδιά στη χώρα μας, οποιαδήποτε συμπεριφορά που εμπεριέχει κίνδυνο έκθεσης στην Όμικρον, όπως η μη χρήση μάσκας, η μη τήρηση των αποστάσεων, ο συνωστισμός, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε παιδιά. Τα δεδομένα δείχνουν ότι με την Όμικρον υπάρχει ανοδική τάση κρουσμάτων στα παιδιά.
Αν και η νόσος συνήθως είναι ήπια στα παιδιά, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C) , ως παρενέργειας της λοίμωξης με COVID.
To MIS-C είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, κατά την οποία τα παιδιά που νοσούν με COVID-19, αναπτύσσουν φλεγμονή που επηρεάζει διαφορετικά όργανα του σώματος. Τα παιδιά με αυτήν την πάθηση χρειάζονται ειδική φροντίδα και ίσως χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
4. Θα πιέσεις το Σύστημα Υγείας
Αν ο καθένας επιδίωκε να κολλήσει επίτηδες τον ιό θα αυξανόταν η διασπορά του ιού στην κοινότητα και κατ΄επέκταση θα άρχιζε να πιέζεται το Σύστημα Υγείας. Ακόμη και η Όμικρον είναι πιο ήπια, η τεράστια μεταδοτικότητά της αρκεί για να μεταφραστεί σε περισσότερες εισαγωγές.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι αυτή η πίεση φαίνεται στην αύξηση πληρότητας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αυτή η πίεση δημιουργεί προβλήματα στη φροντίδα όχι μόνο των περιστατικών COVID αλλά και σε περιστατικά ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με άλλες ασθένειες.
5. Μη τα βάζεις με τη Μητέρα Φύση
Όσοι είναι μιας ορισμένης ηλικίας θα θυμούνται ότι οι γονείς συνήθιζαν να διοργανώνουν «πάρτι ανεμοβλογιάς» για να εκθέσουν τα μικρά τους παιδιά σε ένα μολυσμένο παιδί. Επειδή οι περιπτώσεις ανεμοβλογιάς των ενηλίκων είναι πιο σοβαρές, το σκεπτικό ήταν να νοσήσει το παιδί για να την κολλήσει νωρίς και να «το ξεπεράσει».
«Αυτή αποδείχτηκε μια κακή ιδέα», είπε ο Δρ. Paul Offit, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παίδων Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. Ανέφερε μια ιστορία για μια εκπαιδευτική ταινία για τα εμβόλια που έκανε πριν από χρόνια και ο εικονολήπτης αποκάλυψε ότι είχε μια αδερφή που είχε πάρει το παιδί της σε ένα πάρτι ανεμοβλογιάς. Δυστυχώς, το παιδί πέθανε από τη μόλυνση.
«Μην τα βάζεις με τη Μητέρα Φύση», είπε. «Προσπαθεί να μας σκοτώσει από τότε που συρθήκαμε από τον ωκεανό στη στεριά».
ΠΗΓΗ: CNN