Σε ανακοίνωσή της χθες βράδυ, το γραφείο Τύπου του Βατικανού έκανε γνωστό ότι «αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Πάπας έδειξε ότι πάσχει από διπλή πνευμονία, για τη θεραπεία της οποίας κατέστη αναγκαία η χορήγηση επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής».
Το Βατικανό πρόσθεσε παράλληλα ότι «η πολυμικροβιακή λοίμωξη, (οξεία και χρόνια ασθένεια που προκαλείται από ένα συνδυασμό ιών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ). η οποία προέκυψε επί προϋπάρχουσας κατάστασης βρογχεκτασιών και ασθματικής βρογχίτιδας -για την αντιμετώπιση της οποίας χρησιμοποιείται κορτιζόνη και αντιβιοτική θεραπεία- καθιστά την όλη θεραπευτική αγωγή πολυπλοκότερη».
Ο 88χρονος ποντίφικας - ο οποίος εδώ και καιρό ταλαιπωρείται από μια σειρά ιατρικών προβλημάτων που σχετίζονται με τους πνεύμονες - είχε λάβει τη Θεία Ευχαριστία το πρωί και «εναλλάσσει την ανάπαυση με την προσευχή και την ανάγνωση κειμένων» την Τρίτη, αναφέρει η ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως τόνισε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον για την υγεία του «και ζητά, με ευγνωμονούσα ψυχή, να συνεχίσουν να προσεύχονται υπέρ της ίασής του».
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι «μετά και τις τελευταίες αυτές πληροφορίες, είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση της υγείας του Φραγκίσκου προκαλεί ανησυχία».
Οι τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του ποντίφικα επιβεβαιώνουν, ουσιαστικά, ότι η παραμονή του στο νοσοκομείο «Αγκοστίνο Τζεμέλι» της Ρώμης θα είναι πολυήμερη. Επί του παρόντος ακυρώνεται όλο του το πρόγραμμα μέχρι και την Κυριακή.
Τι είναι η αμφοτερόπλευρη πνευμονία
Η διπλή πνευμονία είναι μια λοίμωξη και των δύο πνευμόνων. Ένας ιός, βακτήριο ή μύκητας προκαλεί φλεγμονή στους μικροσκοπικούς σάκους των πνευμόνων, που ονομάζονται κυψελίδες, και γεμίζουν με υγρό ή πύον. Αυτό προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα όπως:
- Υψηλός πυρετός, ρίγη ή τρέμουλο. Σπάνια, ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία.
- Βήχας που επιδεινώνεται.
- Βήχας με πυκνή βλέννα ή φλέγμα.
- Δύσπνοια κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια.
- Πόνος στο στήθος κατά το βήχα ή την αναπνοή.
- Αίσθημα έντονης αδιαθεσίας μετά από μια οξεία ιογενή ασθένεια, όπως η γρίπη ή άλλος τύπος λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
- Ναυτία, έμετος ή διάρροια, μαζί με αναπνευστικά συμπτώματα.
Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην πνευμονία. Οι παράγοντες κινδύνου για διπλή πνευμονία περιλαμβάνουν:
- Η ηλικία άνω των 65 ετών.
- Να είσαι πολύ νέος.
- Υποσιτισμός.
- Το κάπνισμα καπνού.
- Να έχετε πνευμονική νόσο, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή κυστική ίνωση.
- Χρόνια ασθένεια, όπως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
- Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθενειών όπως ο HIV, το AIDS και η αυτοάνοση νόσος.
- Η λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- ΟΙ δυσκολίες στην κατάποση.
- Πρόσφατη ιογενής λοίμωξη που επηρέασε το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Επιλογές θεραπείας
Η θεραπεία της διπλής πνευμονίας εξαρτάται από το τι την προκάλεσε και πώς έχει επηρεάσει τον οργανισμό:
- Τα άτομα που έχουν βακτηριακή πνευμονία θα χρειαστούν αντιβιοτική θεραπεία.
- Τα άτομα με σοβαρές λοιμώξεις που σχετίζονται με την πνευμονία, όπως η μολυσματική υπεζωκοτική συλλογή ή η σήψη, θα χρειαστούν ενδοφλέβια αντιμικροβιακή θεραπεία. Μπορεί επίσης να απαιτηθούν και άλλα είδη θεραπείας.
- Τα άτομα με ιογενή πνευμονία δεν θα ανταποκριθούν στα αντιβιοτικά, τα οποία δεν λειτουργούν για τη θεραπεία της ιογενούς λοίμωξης.
Άλλες θεραπείες για την πνευμονία επικεντρώνονται στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης των πνευμόνων και στη διασφάλιση της αναπνοής του ατόμου. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικό οξυγόνο ή παρακολούθηση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η ξεκούραση και η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν.
Ενώ ο βήχας μπορεί να είναι δυσάρεστος, ο βήχας βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τη λοίμωξη.
Τα άτομα που έχουν διπλή πνευμονία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν τον βήχα, εκτός εάν το συστήσει ο γιατρός.
Πηγές: CNN, Medical News Today