Το τεστ φέρει την ονομασία Cologuard και αφορά ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν μέσο κίνδυνο για να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Γενικά, όλοι οι άνθρωποι μετά τα 50 πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Όμως, μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των κολονοσκοπήσεων υπάρχουν ύποπτα ευρήματα και στην πλειοψηφία των εξεταζόμενων, το αποτέλεσμα της κολονοσκόπησης είναι αρνητικό. Στο σημείο αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο το νέο γενετικό τεστ.
«Το Cologuard αναλύει 10 διαφορετικούς γενετικούς βιοδείκτες και την ύπαρξη αίματος σε δείγμα κοπράνων. Αν είναι αρνητικό δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση. Αν είναι θετικό, τότε και μόνο τότε, ο ασθενής χρειάζεται να κάνει κολονοσκόπηση», εξηγεί ο βιοχημικός Νίκος Τσούλος.
Διενέργεια εξέτασης
Η διενέργεια της εξέτασης γίνεται με μία πολύ απλή διαδικασία: Ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με την Genekor (σ.σ. την εταιρεία που ετοιμάζεται να φέρει το τεστ στην Ελλάδα) για να του αποσταλεί ένα ειδικό κιτ συλλογής δείγματος κοπράνων. Στη συνέχεια το δείγμα αποστέλλεται από τη Genekor για ανάλυση στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε λίγες ημέρες και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος.
Το Cologuard έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Exact Sciences. Σε μία κλινική μελέτη στην οποία πήραν μέρος 10.000 άτομα ηλικίας από 50 έως 84 ετών το Cologuard εντόπισε το 92% των καρκίνων και το 42% των προκαρκινικών αλλοιώσεων υψηλού κινδύνου. Το τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που:
· Έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλους σχετικούς καρκίνους.
· Είχαν θετικό αποτέλεσμα από άλλο τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου μέσα σε 6 μήνες.
· Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή συγκεκριμένα κληρονονικά σύνδρομα.
Η αξία της κολονοσκόπησης
Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος, η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση, αλλά σπανιότατα μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή διάτρηση του εντέρου.
Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του εξεταζόμενου.