Δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση στην πίεση του αίματος, στα τριγλυκερίδια ή ή στην «καλή» χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL).
Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c μειώθηκαν κατά μέσο όρο -0,18 ποσοστιαίες μονάδες (P = 0,002) και υπήρξε μια μικρή μείωση της συνολικής χοληστερόλης και της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο, σε όλες τις μελέτες που εξετάστηκαν σε αυτή τη μετα-ανάλυση .
Αυτή η ανάλυση σε σύγκριση με με μια σειρά από άλλες δοκιμές έκανε σύγκριση ανάμεσα στις χορτοφαγικές δίαιτες με τις φυσιολογικές δίαιτες και άλλες διατροφές που έχουν στόχο την απώλεια βάρους και δείχνουν με βεβαιότητα ότι η διατήρηση μιας χορτοφαγικής δίαιτας για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του βάρους ενός ατόμου και αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλά για ένα υπέρβαρο άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου 2. Αυτά εξήγησε η καθηγήτρια Anne-Ditte Termannsen, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) το 2022.
Η καθηγήτρια Janet Cade που είναι υπεύθυνη της Διατροφικής Επιδημιολογικής Ομάδας στο πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μειωμένες θερμίδες που παρέχει η χορτοφαγική διατροφή σε σύγκριση με τις ελεγχόμενες δίαιτες είναι αρκετά πιο υγιεινές από πολλές απόψεις καθώς περιέχουν φρούτα και λαχανικά, περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, παρόλα αυτά το ίδιο ισχύει και τη vegetarian διατροφή (καταναλώνουν και γαλακτοκομικά).
Προειδοποίησε ωστόσο ότι μακροπρόθεσμα δεδομένα είναι αναγκαία για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με τις χορτοφαγικές δίαιτες σημειώνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση με κακή υγεία των οστών και την οστεοπόρωση σε άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
Ο Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας, δήλωσε ο Βρετανικό Science Media ότι « Οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια συστηματική σύνοψη των παρεμβατικών μελετών και παρατήρησαν ότι σε σύγκριση με τις μη διατροφικές παρεμβάσεις, οι χορτοφαγικές δίαιτες έδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση με τη μείωση του βάρους. Παρόλα αυτά όταν γίνεται σύγκριση των διατροφών αυτών με άλλες δίαιτες όπως είναι η μεσογειακή, η συσχέτιση μειώνεται».
Η καθηγήτρια Termannsen και οι συνεργάτες της είχαν ως στόχο να ελέγξουν την επίδραση της χορτοφαγικής δίαιτας στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες επικινδυνότητας σε άτομα τα οποία είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη τύπου 2. Προσπάθησαν να δουν αν υπάρχει συσχέτιση της διατροφής αυτής με τους ενήλικους συμμετέχοντες που είχαν παραπανίσια κιλά( δείκτης μάζας σώματος πάνω από 25), σε όσους είχαν προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ακολούθησαν μια χορτοφαγική δίαιτα που διήρκεσε τουλάχιστον 12 εβδομάδες, άλλοι συνηθισμένες διατροφές χωρίς καμία μείωση στην πρόσληψη ενέργειας, κάποιοι άλλοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, άλλοι διατροφές «παραδοσιακές» για τον διαβήτη, δίαιτες χαμηλά σε λιπαρά και τέλος κάποιοι ακολουθούσαν τη δίαιτα της «μερίδας».
Πηγή: https://www.medscape.com