Κι αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η μακροζωία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και τα γονίδια, αποδεικνύεται ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή είναι βασικοί. Πρέπει, λοιπόν, να βγάλουμε από την ζωή μας τις επιβλαβείς τροφές προκειμένου να κάνουμε ένα καλό βήμα πιο κοντά στην μακροζωία.
Ποιες όμως είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε;
- Τεχνητά γλυκαντικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι εμπόδιο στη μακροζωία. Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας.
- Κονσέρβες: Η αποφυγή των κονσερβών παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τοξικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α, μια τοξική ουσία που μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμα και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και καρκίνο.
- Νoodles: Μπορεί να είναι το εύκολο και απολαυστικό γεύμα, ωστόσο τα noodles είναι γεμάτα συντηριτικά και τεχνητά χρώματα τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
- Γλυκά Δημητριακά: Τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη είναι γεμάτα πρόσθετη ζάχαρη και επεξεργασμένα σιτηρά κάτι που είναι τελείως ανθιυγιεινό.
- Ντόνατς: Επεξεργασμένο αλεύρι, υπερβολική ζάχαρη και τρανς λιπαρά είναι τα μόνα τα οποία προσφέρουν τα κατά τα άλλα γευστικότατα ντόνατς.
- Αναψυκτικά: Η συχνή έως και καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να συσχετιστεί με παχυσαρκία, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.