Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί εδώ και πολλά χρόνια με διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών της κίρρωσης του ήπατος , του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας διαπίστωσε ότι αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα που επιφέρει η συνήθεια της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας του πανεπιστήμιου της Ανατολικής Αγγλίας, έκτορας Ιατρικής Στατιστικής του πανεπιστήμιου της Ανατολικής Αγγλίας, ρήκαν ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ είχαν χαμηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν ή έπιναν πολύ λίγο.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι καθηγήτριες χρησιμοποιήσαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Συμπεριλάβαμε δεδομένα από σχεδόν 200.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών, εξετάζοντας τη μέση κατανάλωση αλκοόλ και τη μυϊκή τους μάζα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι καθηγήτριες του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Εν συνεχεία, όπως ανέφεραν οι ίδιες κάνανε προσαρμογές για τυχόν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, όπως τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ενός ατόμου, πόση πρωτεΐνη έτρωγε και αν κάπνιζε.
Η ανάλυσή τους εξέτασε τους άνδρες και τις γυναίκες ξεχωριστά επειδή όπως είπαν «υπάρχουν διαφορές στη σύσταση του σώματος μεταξύ των δύο φύλων».
Επίσης συμπεριέλαβαν μόνο λευκούς συμμετέχοντες στη μελέτη τους επειδή «είχαμε δεδομένα μόνο από έναν μικρό αριθμό ατόμων από άλλες εθνοτικές ομάδες – και αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους μοντελοποιήσουμε ξεχωριστά» υπογράμμισαν.
Στην συνέχεια, χρησιμοποιήσαν ένα στατιστικό μοντέλο που θα έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο διέφερε η μυϊκή μάζα ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν οι άνθρωποι. Ωστόσο, επειδή τα μεγαλύτερα άτομα έχουν περισσότερους μύες, οι ερευνήτριες κάνανε κλιμάκωση των μυών για το μέγεθος του σώματος.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι καθηγήτριες έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα δεδομένα από την έρευνα τους διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι όσο περισσότερο έπιναν είχαν μικρότερες ποσότητες μυών.
Αυτό το αποτέλεσμα συνέβη μετά από περίπου μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (ακριβώς κάτω από ένα μικρό ποτήρι κρασί) και λίγο λιγότερο από δύο μονάδες για τις γυναίκες.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που ήταν από τους πιο βαρείς πότες – καταναλώνοντας περίπου 20 μονάδες την ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο μπουκάλια κρασί - είχαν 4%-5% λιγότερους μύες από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.
Συγκρίνοντας αυτή τη διαφορά με τη μέση ετήσια απώλεια μυών (περίπου 0,5%), τα ευρήματά δείχνουν πως μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις όταν πρόκειται για την υγεία μας καθώς γερνάμε.
Προκαλεί τελικά μυϊκή απώλεια το αλκοόλ;
Οι ερευνήτριες από αυτή τη μελέτη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το αλκοόλ προκαλεί άμεσα μυϊκή απώλεια, επειδή μέτρησαν ταυτόχρονα τόσο την κατανάλωση αλκοόλ όσο και τη μυϊκή μάζα.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι καθηγήτριες «στην ίδια μελέτη, παρακολουθήσαμε επίσης αλλαγές στη μυϊκή μάζα των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με την κατανάλωση αλκοόλ».
Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, να δώσει μια καλύτερη ιδέα για το αν αυτή η σχέση ήταν αιτία και αποτέλεσμα.
«Αλλά αυτά τα δεδομένα ήταν για μια πολύ μικρότερη ομάδα και δεν βρήκαμε συσχετισμούς» είπαν χαρακτηριστικά.
Επίσης, δεν ξέρουν ποια θα ήταν τα αποτελέσματα σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς είχαν πολύ λίγα άτομα αυτής της ηλικίας στη μελέτη τους.
Παρόλα αυτά όπως είπαν «είναι πιθανό οι επιπτώσεις της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ να είναι πιο ακραίες σε ηλικιωμένους, επειδή το αλκοόλ θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με άλλους παράγοντες που οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια μυών στην τρίτη ηλικία , όπως αλλαγές στη σύσταση του σώματος ή αύξηση της φλεγμονής».
Η μελέτη αυτή αν και δεν είναι η πρώτη που δείχνει ότι η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή μάζα, είναι «μια από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησαν έναν μεγάλο πληθυσμό ανδρών και γυναικών με μεγάλη ποικιλία στην κατανάλωση αλκοόλ» τόνισαν οι διακεκριμένες καθηγήτριες του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Θα είναι σημαντικό για μελλοντικές μελέτες να διερευνηθεί πώς το αλκοόλ επηρεάζει τους μυς σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και σε άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, «καθώς η μελέτη μας δεν εξέτασε αυτές τις ομάδες» κατέληξαν.
Πότε χάνει κάποιος την μυϊκή του μάζα και οδηγείται σε σαρκοπενία;
«Καθένας από εμάς αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα από την ηλικία των 30» ανέφεραν οι καθηγήτριες.
Στην αρχή ίσως να μην μπορέσουμε να παρατηρήσουμε αυτή την απώλεια, καθώς όμως μεγαλώνουμε ο ρυθμός με τον οποίο χάνουμε μυϊκή μάζα και δύναμη αυξάνεται – οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως σαρκοπενία.
Τι είναι η σαρκοπενία;
Η σαρκοπενία είναι μία ασθένεια άρρητα συνδεδεμένη με την διαδικασία της γήρανσης.
Η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης, γεγονός που επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τη συνολική επίδοση του ατόμου στις καθημερινές του ασχολίες, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας.
Επίσης, αυτή η μυϊκή απώλεια μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη οστική πυκνότητα, κατάγματα, πτώσεις, αδυναμία, κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και ακόμηκαι πρόωρου θανάτου.
Πώς μπορεί να αποτραπεί η σαρκοπενία;
Οι καθηγήτριες και συγγραφείς της παρούσας μελέτης αναφέρουν πως ένα μέρος της σαρκοπενίας είναι δυνατό να αποτραπεί μέσω της άσκησης και μιας δίαιτας πλούσιας σε πρωτεΐνη.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι εάν είστε στα 50 και τα 60 σας, η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την απώλεια υπερβολικής μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνετε».
Έτσι, αν είστε κάποιος που πίνει ένα μπουκάλι κρασί ή τέσσερις έως πέντε μπύρες τη νύχτα και ανησυχείτε για την υγεία των μυών σας, τότε ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα που πίνετε.
Η αντικατάσταση ορισμένων από τα αλκοολούχα ποτά σας με αναψυκτικά μπορεί να είναι ένας τρόπος να σας βοηθήσει να μειώσετε την συνήθεια αυτή.
Πηγή: the conversation