Υλικά
8 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί, ελαφρά καβουρδισμένες
350γρ. μανούρι, σε λεπτές φέτες ή κατσικίσιο κορμό (chevres) αν προτιμάτε
4 μαύρα σύκα, πλυμμένα και κομμένα σε τέταρτα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
μερικά φυλλαράκια βασιλικού
Για την μαρμελάδα ντομάτας
1.500γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 μικρό κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
¼ φλιτζάνι ξίδι λευκό
χυμό από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για την μαρμελάδα ντομάτας: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού. Βράζετε για 5 λεπτά στην πιο δυνατή ένταση ανακατεύοντας και μετά χαμηλώνετε σε μέτρια φωτιά. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε την μαρμελάδα να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να δέσει . Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζετε τα αποστειρωμένα βάζα. Κλείνετε καλά με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε τα βάζα. Τα αφήνετε έτσι να κρυώσουν εντελώς και μετά τα διατηρείτε στο ψυγείο.
Για τις μπρουσκέτες: Αλείφετε τις φέτες ψωμιού με αρκετή μαρμελάδα ντομάτας. Μοιράζετε το μανούρι και τα φρέσκα σύκα. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρετε αμέσως.
Η συνταγή αλιεύτηκε από το olivemagazine.gr