Στο ΠΜΣ ΔΜΥ διδάσκουν έγκριτοι επιστήμονες με ερευνητικό, επιστημονικό και επαγγελματικό έργο, συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος ΔΜΥ. Αρκετοί συνεργάτες είναι μέλη ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημίων ή Διοικητές/ στελέχη Νοσοκομείων ή άλλων οργανισμών υγείας. Την Διεύθυνση Προγράμματος Σπουδών έχει ο Δρ. Πέτρος Κωσταγιόλας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την βοήθεια των συναδέλφων Δρ. Αγγελικής Φλώκου και Δρ. Χαράλαμπου Πλατή.
Από την ίδρυσή του, πριν από 25χρόνια και μέχρι σήμερα, το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του ΠΜΣ ΔΜΥ αλλά και το διοικητικό /τεχνικό προσωπικό του ΕΑΠ, το οποίο πλαισιώνει το ΠΜΣ ΔΜΥ, καταβάλλει συντονισμένα κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξει πολύπλευρα τους φοιτητές/τριες αλλά και για να βελτιώνει συνεχώς την εμπειρία φοίτησής τους. Το πρόγραμμα στην πορεία του έχει υποστεί βελτιωτικές αλλαγές με την προσθήκη πλειάδας ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, αυτό που παραμένει ως βασική ΑΞΙΑ είναι ο σκοπός του: Ο κύριος σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η προετοιμασία στελεχών ώστε να διοικήσουν αποτελεσματικά μονάδες υγείας λαμβάνοντας ορθολογικά θεμελιωμένες και κοινωνικοπολιτιστικά αποδεκτές αποφάσεις. Για αυτό το σκοπό το Πρόγραμμα διακρίνεται σε τέσσερις (4) Θεματικές Ενότητες ως ακολούθως:
- ΘΕ ΔΜΥ50 «Βασικές Αρχές Διοίκησης-Διαχείρισης (Μάνατζμεντ) Υπηρεσιών Υγείας» Συντονιστής Θεματικής Ενότητας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Κωσταγιόλας.
- ΘΕ ΔΜΥ51 «Υπηρεσίες Υγείας-Νοσοκομείο, Ιδιοτυπίες και Προκλήσεις» Συντονιστής Θεματικής Ενότητας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παύλος Σαράφης.
- ΘΕ ΔΜΥ60 «Οικονομική και Χρηματοδοτική Διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας» Συντονιστής Θεματικής Ενότητας ο Καθηγητής Βασίλης Αλετράς.
- ΘΕ ΔΜΥ61 «Κοινωνιολογική και Ψυχολογική Προσέγγιση της Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας» Συντονιστής Θεματικής Ενότητας ο Καθηγητής Πέτρος Σκαπινάκης.
Η διάρκεια των σπουδών
Το πρόγραμμα διδάσκεται στην ελληνική γλώσσα, με τον ελάχιστο χρόνο σπουδών τα δύο έτη και τον μέγιστο να φθάνει τα πέντε έτη. Οι πιστωτικές μονάδες του ΠΜΣ είναι 120 και κατανέμονται 20 μονάδες σε κάθε ΘΕ και 40 στην Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη σημασία. Το διδακτικό υλικό είναι ειδικά διαμορφωμένο, σύγχρονο και εμπλουτίζεται από πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα, που συμβάλλουν στον επιστημονικό προβληματισμό και διάλογο για τα τρέχοντα θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι διπλωματικές εργασίες ορίζονται από τον Διευθυντή ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε φοιτητή /τριας και μπορούν να ολοκληρωθούν είτε σε 5 είτε σε 8 μήνες. Η διπλωματική εργασία των φοιτητών συμπληρώνει την εκπαίδευσή τους, και έχει οδηγήσει σε πληθώρα επιστημονικών δημοσιευμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς. Το Πρόγραμμα Σπουδών βοηθά τον φοιτητή να αποκτήσει μια πολύπλευρη οπτική της υγείας και των υπηρεσιών υγείας. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι ο αυριανός επαγγελματίας της υγείας έχει την σφαιρική αντίληψη που χρειάζεται η διοίκηση μονάδων υγείας, συνεκτιμώντας τις διοικητικές, οικονομικές και ψυχοκοινωνικές πτυχές της παροχής υπηρεσιών υγείας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως παρέχεται πληθώρα υποστηρικτικών δυνατοτήτων στους φοιτώντες/φοιτώσες, η εξ αποστάσεως Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη είναι εξαιρετική και τα ψηφιακά εργαλεία που είναι το πλέον σύγχρονα.
Το ΕΑΠ και η Διεύθυνση Προγράμματος Σπουδών αισθάνονται τιμή και περηφάνια για το υψηλό επίπεδο φοίτησης - πάντα με γνώμονα και έμπνευση τους/τις φοιτητές /τριες, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους αλλά και ότι (σε πολλές περιπτώσεις), παράλληλα με τη φοίτηση, καλούνται να αντιμετωπίσουν οικογενειακές ή/και άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις!
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος μπορεί να γίνει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.eap.gr/2024/04/17/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-9-proptyxiaka-63-metaptyxiaka-2024-2025/