Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπολογίζεται ότι 491.000 παιδιά στην Ελλάδα, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των οικογενειακών δομών και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία παραμέλησης ή κακοποίησης, το 2023, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
«Από το 2018 έως το 2024, έχουμε αποκαταστήσει, μέσα από την επανένωση με τη βιολογική οικογένεια, την αναδοχή και την υιοθεσία, 454 παιδιά, ενώ μέσω των προγραμμάτων πρόληψης βοηθάμε στην έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη συνοχή τής οικογένειας και την ασφάλεια των παιδιών», δήλωσε ο Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, και υπογράμμισε ότι «κάθε παιδί έχει δικαίωμα και πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια».
Μιλώντας για τον οργανισμό, ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS ανέφερε: «Είμαστε εδώ και προσπαθούμε με τα Παιδικά Χωριά SOS, σαν ένα σημείο αναφοράς σε περιπτώσεις που μια οικογένεια δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί από μόνη της, έχοντας δημιουργήσει τα τελευταία 10 χρόνια, πολλά προγράμματα πρόληψης, στα Κέντρα Στήριξης παιδιού και οικογένειας, ή τα Εκπαιδευτικά Κέντρα, όπου εκεί προσφέρουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται, ώστε μια οικογένεια να παραμείνει ενωμένη» , αναδεικνύοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.
Για την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ο κ. Πρωτόπαπας είπε χαρακτηριστικά: «Αν και επίσημα γιορτάζεται μεθαύριο, για μένα, κάθε μέρα και όλες τις ημέρες του χρόνου είναι γιορτή, για τα δικαιώματα του παιδιού. Γιατί τα δικαιώματα του παιδιού πρέπει να είναι συνέχεια, όχι μόνο στη μνήμη μας, αλλά και στη βούλησή μας , να δουλεύουμε και να προσπαθούμε ώστε αυτά τα δικαιώματα να μπορούν να γίνονται πραγματικότητα.»
Κατά την εκδήλωση υπογραμμίστηκε η επιτακτική ανάγκη για ολιστικού τύπου υπηρεσίες για τη στήριξη της οικογένειας στην κοινότητα, με στόχο την προστασία των παιδιών από τη βία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.
Η κυρία Δανάη Σεραφειμίδη υπεύθυνη συνηγορίας των Παιδικών Χωριών SOS, κατά την ομιλία της, αναφερόμενη σε στοιχεία, επεσήμανε τα εξής: «Το 2024, τα Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS εξυπηρέτησαν 1.250 οικογένειες και 3.500 παιδιά. Το ίδιο έτος, δεχθήκαμε 800 νέα αιτήματα υποστήριξης οικογενειών με παιδιά σε ανάγκη πανελλαδικώς, με 450 αιτήματα να είναι σε αναμονή. Το 2023, τα περιστατικά που καταγράψαμε και έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές για υποψία σοβαρής παραμέλησης ή κακοποίησης ήταν τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Το 35% (κατά μέσο όρο) των περιπτώσεων που εξυπηρετούνται από τα Κέντρα μας, διαχρονικά, έχουν προσέλθει κατόπιν εισαγγελικής εντολής».
Τα Παιδικά Χωριά SOS παρέχοντας «οικογενειακού τύπου» φροντίδα και υλοποιώντας προγράμματα πρόληψης και αποϊδρυματοποίησης σε όλη την Ελλάδα, στηρίζει την οικογένεια, που αποτελεί τη βάση για την πρόληψη φαινομένων, όπως η βία, η κακοποίηση, η παραμέληση και η παιδική παραβατικότητα.
Ο κ. Δημήτρης Ντζούρας, υπεύθυνος των προγραμμάτων πρόληψης και του τμήματος τεκμηρίωσης του οργανισμού, κατά την ομιλία του ανέφερε: « Στεκόμαστε στο κομμάτι πρόληψη, καθώς αποτελεί βασική αρχή και προτεραιότητά μας, όσον αφορά την υλοποίηση ή τον σχεδιασμό των προγραμμάτων μας. Όταν μιλάμε για πρόληψη, αναφερόμαστε στην έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται μέσα σε μια οικογένεια και των συνεπειών που μπορεί να έχουν σε όλα τα επίπεδα (αναπτυξιακό, κοινωνικό κτλ), για τα παιδιά».
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των «Παιδικών Χωριών SOS» για την παιδική προστασία και ενίσχυση της οικογένειας που είναι οι εξής: η διαμόρφωση μιας ενιαίας και συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Παιδικής Προστασίας με διασφαλισμένους πόρους για την υλοποίηση και τη βιωσιμότητά της και με προτεραιότητα την πρόληψη της κακοποίησης, την έγκαιρη παρέμβαση και εντοπισμό περιστατικών, καθώς και την υποστήριξη των οικογενειών σε κίνδυνο. Η προτεραιοποίηση και εξασφάλιση χρηματοδότησης για την παιδική προστασία από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό. Η προώθηση και ενίσχυση της αναδοχής καθώς και την επέκταση της επαγγελματικής αναδοχής ως προτιμητέας μορφής παιδικής φροντίδας αντί των ιδρυμάτων. Η ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων - υπηρεσιών (νομικές, ιατρικές, αστυνομικές υπηρεσίες) για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών βίας και παραμέλησης παιδιών. Η υλοποίηση ενός ενιαίου, εθνικού συστήματος αναφοράς, κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση (2022).
Σημειώνεται ότι τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, υλοποιούν συντονισμένες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που θα πραγματοποιηθούν από όλα τα προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα. Σκοπός των δράσεων είναι να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν το ευρύτερο κοινό, καθώς και ομάδες πληθυσμού που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.