Το κουβάρι για τις νέες συλλήψεις άρχισε να ξετυλίγεται μετά από έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, βάσει της οποίας απεστάλη στην Οικονομική Αστυνομία προς περαιτέρω διερεύνηση φάκελος υπόθεσης με ενδείξεις παράνομης συνταγογράφησης και εκτέλεσης ναρκωτικών ουσιών από ιατρούς και φαρμακοποιούς σε βάρος του Οργανισμού, όπως ανακοίνωσε ο Φορεάς.
Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία ενός αλλοδαπού που διαπίστωσε ότι στο ΑΜΚΑ του έχουν γραφεί συνταγές για φάρμακα που ο ίδιος δεν είχε λάβει ποτέ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, ενώ συγκατηγορούμενοί τους είναι ακόμα δέκα.
Πρόκειται για πέντε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, οκτώ ιδιοκτήτες και διαχειριστές φαρμακείων στην Αττική, έναν λογιστή και ακόμη δύο άτομα, όπου το ένα είχε το ρόλο του μεσάζοντα. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η δράση του κυκλώματος εκτείνεται τουλάχιστον 5 χρόνια πίσω, με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να έχουν επιλέξει τη συνταγογράφηση φθηνών σκευασμάτων για να μην κινούν υποψίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα άτομα αυτά «στρατολογούσε» ένας Αιγύπτιος, γνωστός στην ΕΛ.ΑΣ. από παλαιότερη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, που φρόντιζε να τους φέρνει σε επαφή με τον λογιστή του κυκλώματος για να ασφαλίζονται σε τουλάχιστον μία «εικονική» εταιρεία, προκειμένου να αποκτήσουν ΑΜΚΑ και δικαίωμα συνταγογράφησης. Το ίδιο άτομο φρόντιζε επίσης να βρίσκει τοξικομανείς, στους οποίους στα μέλη του κυκλώματος πουλούσαν τα φάρμακα που είχαν συνταγογραφήσει παράνομα.
Κατά την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι ιατροί- μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων στα ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Η άντληση των ΑΜΚΑ πραγματοποιούταν, είτε από τον λογιστή, μέσω του πελατολογίου του, είτε από τον αλλοδαπό μεσάζοντα, ο οποίος αποσπούσε τους ΑΜΚΑ με την πρόφαση μεσολάβησης για παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η παράνομη δραστηριότητά τους προέβαιναν σε εναλλαγή των ιατρών και φαρμακείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια, μέσω των φαρμακείων των μελών προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παράνομη αποζημίωσή τους. Ακολούθως, η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως αυτών συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων και του μεσάζοντα.
Από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λ.π.) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αποτελούσαν κυρίως ναρκωτικά και άλλες ψυχότροπες ουσίες.
{https://www.youtube.com/shorts/6V46fiZ3rAU}
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- συγκρότηση-ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκδοση συνταγών και χορήγηση ναρκωτικών από ιατρό και φαρμακοποιό, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. (ΕΦΚΑ) με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.
Η Οικονομική Αστυνομία μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης (23/1) έκανε έρευνες σε σπίτια, ιατρεία και φαρμακεία, «σηκώνοντας» κινητά τηλέφωνα και laptop προκειμένου να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος. Έχουν επίσης κατασχεθεί μετρητά, που ενδεχομένως να προέρχονται από την παράνομη δραστηριότητα.